A crescut consumul de ciocolată în România

Nivel istoric în ceea ce privește consumul de ciocolată datorită creşterii puterii de cumpărare a românilor. Piața de profil ar putea depăși 5 miliarde de lei, aproximativ un miliard de euro.

Afacerile din piaţa de ciocolată au atins în 2016 nivelul de 4,5 miliarde de lei, iar datele preliminarii privind evoluţia din 2017 indică un avans de peste 20%.

Potrivit studiului KeysFin, care a analizat evoluţia pieţei din 2012 până în prezent, principalul indicator care susţine dinamica sectorului îl reprezintă profitabilitatea pieţei.

Dacă în 2012, cele 786 de firme producătoare sau distribuitoare de produse din ciocolată raportau un profit net de 107,3 milioane lei, în 2017 se estimează că acesta a fost de 306,1 milioane lei, la un număr de 758 de firme.

Potrivit Eurostat, un român mănâncă în medie pe an 2,2 kilograme de ciocolată, însă cele mai noi date din piaţă arată că nivelul de consum a crescut semnificativ în ultimii 2-3 ani.

Raportat la ţările occidentale, consumul la noi este încă foarte redus.

De exemplu, elveţienii, campionii europeni în materie, consumă 11 kilograme de ciocolată pe cap de locuitor, iar media UE este de 10 kilograme.

Pe ansamblu, cele mai multe companii din piaţa de ciocolată activează în Bucureşti (127), acolo unde, de altfel, şi consumul este cel mai mare din ţară, dovadă cifra de afaceri de 870 milioane lei înregistrată de aceste firme în 2016.

Apoi județele Ilfov, Prahova, Argeş, Timiş, Braşov şi Buzău. La polul opus se află judeţele Alba, Hunedoara şi Călăraşi.

Datele statistice arată că ciocolata cu lapte este preferata a 77% dintre români, restul de aproximativ 30% fiind împărţiţi între ciocolata simplă şi cea cu creme de diverse sortimente.

Ciocolata albă reprezintă numai 7,4% din totalul vânzărilor.

Statisticile arată că pe piaţa românească există, în prezent, peste 90 de branduri de ciocolată, pe toate cele trei segmente de preţ – premium, mediu şi economic.

Raportat la nivel de sex, cei mai mulţi clienţi sunt femeile, în proporţie de 60%.

Ca furnizor principal de cacao este Africa, urmată de Coasta de Fildeş, Ghana, Indonezia şi Nigeria. Cel mai mare exportator de ciocolată din lume este Germania, urmată de Belgia, Olanda şi Italia.

În ceea ce privește cei mai importanți producători de ciocolată din lume, pe primul loc este Mars, apoi de Ferrero, Mondelez, Meiji şi Nestle.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS