Confidenţialitate

A 2-a etapă a campaniei de vaccinare împotriva Covid, la start cu numeroase provocări

Oficial, vineri începe etapă secundă a vaccinării naționale împotriva Covid, boala cauzată de infecția cu temutul coronavirus SARS-CoV-2.

Se vor putea imuniza persoanele cu vârste de peste 65 de ani, bolnavii cu afecțiuni cronice și lucrătorii din domenii cheie ori de risc.

Însuși președintele Klaus Iohannis ar urma să se vaccineze public în orele următoare.

Faza a doua a campaniei se anunță un test pentru capacitatea autorităților. Sunt zone din țară în care nu s-au făcut publice listele centrelor de imunizare, al căror număr este estimat de ministrul Sănătății la un total de 250 în țară. Totodată, unele dintre acestea așteaptă încă dotarea necesară.

Înscrierile pentru vaccinare sunt îngreunate. Platforma dedicată se va lansa abia vineri.

Guvernul ar urma să stabilească, vineri, sumele pe care le va deconta pentru centrele de vaccinare în teritoriu. Zilele trecute, premierul Florin Cîțu a cerut i-a cerut ministrul Sănătății o estimare actualizată a cheltuielilor pentru a evita o factură umflată. Vlad Voiculescu susține că amenajarea unui centru de vaccinare nu presupune costuri importate și admite că, din unele judeţe, au venit cifre supraevaluate.

Până la acest moment, aproape 170.000 de persoane, în majoritate cadre medicale, s-au imunizat în România împotriva Covid. Aproape 600 au avut reacții minore sau comune.

În această perioadă, campania de informare desfășurată de autorități despre eficiența vaccinului își dovedește limitele în fața zvonisticii și a teoriilor conspiraționiste.

Peste 3.500 de cazuri noi de coronavirus au fost raportate ieri de autorități. Alte aproape 70 de decese au fost asociate Covid.