Confidenţialitate

99 de ani de la nașterea Mariei Tănase

S-a născut în mahalaua Cărămidarilor din București, fiind al treilea copil al Anei Munteanu și al florarului Ion Coandă Tănase.

Maria Tănase a fost văzută pentru pentru prima dată pe scenă, în anul 1921, la Căminul Cultural ‘Cărămidarii de Jos’ din Calea Piscului, la serbarea de sfârșit de an a Școlii primare nr. 11, Tăbăcari. Mai târziu a fost o prezenţă apreciată pe scena Liceului ‘Ion Heliade Rădulescu’, unde a urmat doar trei clase, fiind nevoită să se retragă pentru a lucra, alături de părinții săi. Teatrul ‘Cărăbuș’, în 1934, a fost însă rampa ei de lansare.

Patru ani mai târziu, la postul public de radio, acompaniată de taraful Ion Matache din Argeș, a prezentat Maria Tănase un program de cântece românești la ‘Ora satului’. Succesul pe care l-a avut cu interpretările sale în direct a trezit admiraţia ascultătorilor, dar mai ales a criticilor vremii. Artista a ajus să fie invitată aproape săptămânal la radio, pentru a cânta.

Deşi nu a avut o viaţă tocmai uşoară, talentul ei a ajutat-o să depăşească orice obstacol, iar combinat cu ambiţia ei fantastică au transformat-o pe Maria Tănase într-un adevărat fenomen.

‘Trebuie să-ţi mărturisesc că nu cânt niciodată un cântec pe care să nu-l iubesc, dar e drept că printre ele am totuşi unele care-mi sunt mai dragi decât altele. Nu ştiu exact de ce. Poate că ele vorbesc, în ritmul cald al doinelor, de trecutul şi dorurile ţăranilor noştri’, spunea artista într-un interviu.

Pe 22 iunie 1963, Maria Tănase a murit din cauza cancerului localizat la unul dintre plămâni, după o suferinţă de mai mulţi ani.

În testament, Maria Tănase cerea ca după moartea ei să fie săpată o fântână la care românii însetaţi să se oprească să bea apă şi să-şi amintească de ea. Deşi au trecut aproape 50 de ani de când ea nu mai este, dorinţa nu i-a fost îndeplinită din ‘lipsă de fonduri’.