Confidenţialitate

Au ajuns în Spania măștile de protecție trimise de România

O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a transportat în Spania, duminică, 90.000 de măști de protecție tip FFP 2.

Materialele au fost predate autorităților spaniole cu atribuții în gestionarea situațiilor de urgență.

Planificată inițial sâmbătă, misiunea de transport aerian a fost anulată ca urmare a unei probleme tehnice apărute la bordul aeronavei. Avionul a făcut cale întoarsă la scurt timp după decolare.

Aceste materiale sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziționate de către țara noastră pe baza unui grant în valoare de 10 milioane de euro semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene– DGECHO.

Comisia Europeană a trimis DSU o invitație pentru a constitui în România o rezervă de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19.

Astfel, aceste stocuri aflate în gestiunea IGSU vor fi puse la dispoziţia statelor membre (inclusiv România) şi partenere ale Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, în baza unei solicitări, în caz de ameninţare gravă la adresa sănătăţii.

În funcţie de nevoi, Comisia Europeană urmează să decidă unde vor fi folosite echipamentele din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19.

Sursa foto: IGSU