9 morți din cauza uraganului Irma

Uraganul Irma a adus cantități însemnate de precipitații, iar vântul care suflă cu până la 300 de kilometri pe oră a provocat distrugeri uriașe în Caraibe: locuințele au fost, pur și simplu, transformate în moloz.

Cel puțin 9 oameni au murit din cauza uacestui uragan, cea mai puternică furtună care s-a format în Oceanul Atlantic, în ultimele decenii.

Autoritățile se așteaptă ca bilanțul morților să crească.

În weekend, uraganul ar urma să lovească Florida, unde se fac deja evacuări.

Inclus în categoria a cincea cel mai înalt nivel, uraganul Irma a distrus în proporție de 95% insula Barbuda.Vântul a suflat cu 295 de kilometri la oră, iar puținele case care nu au fost transformate în moloz nu mai au acoperișuri.

”Ceea ce trăim vezi într-un film horror. Oamenii, pur și simplu, aleargă din casă în casă și am văzut mașini zburând pe deasupra capului. Am văzut containere uriașe azvârlite de vânt în stânga și în dreapta. Multe persoane s-au legat cu frângii de acoperiș ca să nu fie luate pe sus” – a povestit o localnică din insula Barbuda, citată de BBC.

Mama plângea, iar fratele meu m-a trezit. Mi-a fost frică, nu știam ce o să se întâmple cu mine”a spus un copil surprins de uragan în timp ce dormea.

Jumătate dintre cei care locuiesc în Barbuda au rămas fără case, iar autoritățile au anunțat că ar avea nevoie de 100 de milioane de dolari pentru a reconstrui totul.

Rafalele puternice de vânt au produs pagube uriașe și în partea olandeză din insula Saint Martin, iar aeroportul de aici, al treilea ca mărime din Caraibe, a fost distrus.

Următoarele aflate calea uraganului sunt Haiti și Republica Dominicană, vineri, Irma va lovi Cuba, iar în weekend statul american Florida. De altfel, autoritățile i-au îndemnat pe turiști să plece până nu e prea târziu.Primarul din Miami a anunțat că au fost deja pregătite autobuze pentru evacuarea populației și transportarea localnicilor în adăposturi. Mii de oameni s-au oferit voluntari pentru a participa la operațiunile de evacuare.

Pericolul este în creștere, mai ales că pe lângă acest uragan, alte două furtuni s-au intensificat în bazinul Atlantic și este pentru prima oară din 2010, când în această zonă sunt active 3 uragane.

Uraganul Jose se aseamănă cu Irma, ambele fiind  formate în Insulele Capului Verde.Asemănările însă se opresc aici. Jose nu va urma acelaşi traseu ca Irma, fiind aşteptat ca deasupra Atlanticului să se tranforme într-un uragan major, de categoria 3 sau mai mult, cu vânt de peste 186 kilometri pe oră. Primele teritorii aflate în calea uraganului Jose sunt Insulele Leeward, aceleaşi care au fost devastate de uraganul Irma. Este posibil ca uraganul Jose să nu fie suficient de aproape pentru a provoca distrugeri, dar ar putea aduce ploi şi vânt puternic.
Katia s-a transformat în uragan în Golful Mexic, într-o regiune nu foarte departe de cea în care s-a format uraganul Harvey, în urmă cu două săptămâni. Spre deosebire de Harvey, care s-a deplasat către nord şi s-a intensificat rapid, Katia ar putea rămâne aproape de Mexic.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS