Confidenţialitate

9 imigranți sirieni au fost prinși în județul Dolj

Poliţiştii de frontieră din Dolj au prins, miercuri, nouă sirieni intrați ilegal în țară după ce au plătit un cetățean bulgar pentru a ajunge în Germania.

Sirienii și cetățeanul bulgar au fost observați de polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Piscu Vechi, județul Dolj în timp ce trversau Dunărea spre digul de protecție.

Oamenii legii i-au reținut pe cei nouă sirieni, respectiv 4 bărbați, 4 femei și 1 minor, cu vârste cuprinse 10 și 62 de ani. Niciunul dintre aceștia nu vorbește limba română și nu are documente de identitate.

Bulgarul, în vârstă de 40 ani, nu s-a supus avertizărilor legale și a fugit către o zonă împădurită din apropiere. Acesta a fost reținut câteva ore mai târziu cu sprijinul polițiștilor din Calafat.

Cetățenii sirieni au declarat că au plătit unui cetățean de origine arabă suma de 8.000 de dolari de persoană pentru a ajunge în Germania, arată Poliția de Frontieră.

Până la frontiera cu Bulgaria, sirienii au călătorit cu un microbuz, iar de acolo au fost preluați și trecuți fluviul Dunărea cu o ambarcațiune cu motor, de către două persoane.

De pe malul românesc al Dunării au fost preluați de cetățeanul bulgar, care urma să îi ajute să meargă mai departe.

Polițiștii de frontieră efectuează, în acest caz, cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățenii sirieni și de complicitate la trecerea ilegală a frontierei de stat pentru cetățeanul bulgar.

Suspecții au fost predați, conform protocolului româno – bulgar, Poliţiei de Frontieră Bulgare în vederea continuării cercetărilor şi identificării tuturor persoanelor implicate.

Numărul imigranţilor ilegali prinși la graniţa din judeţele Arad şi Bihor a crescut de 3 ori în primele 5 luni ale anului. Circa 800 de persoane au fost prinse în primele cinci luni din 2017, faţă de 240 în 2016, majoritatea fiind irakieni, dar și din Siria, Iran, Pakistan şi Afganistan.