Confidenţialitate

88 de cazuri noi cu tulpina de coronavirus britanică, din 94 de probe analizate de specialiștii MedLife

88 de cazuri noi de infectare cu tulpina de coronavirus mai contagioasă depistată iniţial în Marea Britanie au fost descoperite de specialiştii de la MedLife, dintr-un lot de 94 de probe analizate.

În aceste condiţii, specialiștii consideră că tulpina britanică a devenit dominantă în România.

„Din păcate, previziunile noastre s-au adeverit, practic tulpina britanică (B1.1.7) a subtituit tulpinile care circulau pe teritoriul României. Dacă în urmă cu două luni, doar 12% din probele analizate conțineau tulpina britanică, în prezent am ajuns la o prevalență de 94% pe lotul analizat. Această evoluție nefavorabilă confirmă indicele ridicat de contagiozitate al noii tulpini și explică creșterea constantă a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 din ultima perioadă”,  a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere.

Partea bună a acestei descoperiri o reprezintă faptul că prezența mare a tulpinii britanice ar putea inhiba dezvoltarea celor din Brazilia și Africa de Sud, anunță cei de la MedLife.

„Capacitatea de transmitere și infecțiozitate ridicată a tulpinii britanice ar putea să inhibe creșterea în frecvență a tulpinilor braziliană și sud-africană. Acesta ar fi o veste bună întrucât vaccinurile disponibile par să fie mai puțin eficiente față de aceste aceste tupini”, a mai spus Dumitru Jardan.

În schimb, rata mare de infecțiozitate a tulpinii britanice va duce în continuare la o creștere și mai mare a cazuri noi și a deceselor cauzate de COVID.

„Varianta britanică a coronavirusului nu doar că se răspândește mai repede, ci prezintă și o rată a mortalității mai mare în comparație cu alte tulpini anterioare. Așadar, în perioada următoare ne așteptăm la creșterea numărului de cazuri, creșterea numărului de pacienți internați la ATI și chiar a numărului de decese”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, 19 martie, alte 5.593 de infecții cu coronavirus și 143 de decese din cauza COVID-19.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.632. Ieri erau internați 11.478 bolnavi de COVID. Grupul de Comunicare Strategică a mai anunțat, în cadrul informării, că numărul pacienților internați la ATI a ajuns la 1.313, în creștere față de 1.286 ieri și un număr record de la debutul pandemiei.