85 de ani de la moartea medicului Nicolae C. Paulescu

Medicul Nicolae C. Paulescu, cunoscut pentru cercetările sale care au dus la descoperirea insulinei, s-a născut la 8 noiembrie 1869, la București şi a decedat pe 19 iulie 1931, tot la Bucureşti.

Nicolae Paulescu, profesor de fiziologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, este cel care a descoperit insulina, hormonul secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor şi mineralelor din organism.

Cercetările sale au început încă din anul 1899, pe când se afla în Franţa, încercând să izoleze produsul activ al secreţiei interne pancreasului.

Marele eveniment a avut loc pe 23 iulie 1921, când în cadrul sesiunii Societăţii de Biologie, Nicolae Paulescu a expus rezultatele muncii sale de cercetare. El a găsit în interiorul pancreasului un produs activ antidiabetic, pe care l-a numit pancreină, substanţă ce este astăzi cunoscută drept insulina.

Nicolae-Paulescu 3

Paulescu este cel care a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi care a folosit insulina în tratarea diabetului. Descoperirea sa a salvat milioane de vieţi.

Cu toate acestea, la diferenţă de aproximativ un an, cercetătorii canadieni Fr. Grant Banting şi Ch. Herbert Best anunţă că au descoperit insulina. Ei spun că deşi Paulescu ar fi demonstrat eficacitatea substanţei pancreatice, acesta ar fi spus că injecţiile cu pancreină nu au efect. Astfel, în 1923, cei doi sunt premiaţi cu Premiul Nobel.

Pentru meritele sale deosebite, la 13 noiembrie 1990, medicul Nicolae C. Paulescu, a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS