85.000 de copii sunt afectați de plecarea părinților la muncă în străinătate

Peste 85.000 de copii sunt afectaţi de plecarea părinţilor la muncă în străinătate, arată datele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Dintre aceștia, un sfert sunt în grija unor rude pentru că au ambii părinți plecați peste granițe.

Peste 65.000 de familii cu copii din țara noastră sunt afectate de fenomenul migrației.

Sunt aproape 16.000 de familii în care ambii părinți muncesc în altă țară, situație în care copiii sunt crescuți de bunici ori de alte rude. În peste 4.000 de cazuri, micuții se află în grija statului, a unui asistent maternal sau a vecinilor, arată datele Autorității Naționale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Totodată, sunt peste 10 mii de copii care provin din familii monoparentale, în care unicul părinte este plecat la muncă în străinătate. Cei mai mulți sunt lăsați în grija altor rude.

Pe de altă parte, statisticile arată că în 2015 peste 13.500 de copii au fost abuzaţi fizic, emoțional sau sexual, au fost neglijaţi ori exploataţi. Aproape toate cazurile au fost înregistrate în familie. Peste jumătate din cazuri au fost în mediul rural. Fetele şi băieţii au fost afectaţi în egală măsură. Pe grupe de vârste, cele mai multe victime aveau între 10 și 13 ani.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS