Confidenţialitate

82% din populația României, recenzată. Este posibilă prelungirea perioadei de recenzare | AUDIO

82% din populația României a fost recenzată până în acest moment, și – potrivit unor surse – perioada de recenzare ar putea fi prelungită cu cel puțin o săptămână.

La nivelul Institutului Național de Statistică se iau în calcul mai multe variante prin care ținta de recenzare – de 19 milioane de persoane – să poată fi atinsă.

Într-un interviu pentru Europa FM, Tudorel Andrei, directorul INS spune că rata de recenzare este foarte mică tocmai în marile orașe.

Tudorel Andrei, directorul INS: „Una din soluții pentru a îmbunătăți culegerea datelor este crearea punctelor fixe”

„Întrebarea este de ce s-a putut în Botoșani, de ce s-a putut în Vrancea, Bistrița-Năsăud, Gorj, Olt și nu s-a putut, din păcate, în Iași, în Timișoara, în București, centre universitare puternice. Una din soluții pentru a îmbunătăți culegerea datelor este crearea punctelor fixe unde cetățenii pot veni și pot înregistra datele de recensământ”, a explicat directorul INS petru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În județele în care recenzarea a fost încheiată a contat implicarea autorităților locale, dar și a comunității, spune directorul Institutului Național de Statistică. Nu există riscul ca acest proces să nu se încheie, mai declară Tudorel Andrei.

Datele statistice arată și modul în care județele s-au populat sau depopulat în ultimele decenii.

Directorul INS: „Avem pierdere de populație de aproape 1,2 milioane în ultimii 10 ani”

„Avem o pierdere de populație de aproape 1,2 milioane pe parcursul ultimilor 10 ani. Avem 6 județe în care avem o creștere a populației rezidente: Ilfovul, Sibiul, Brașov, Cluj, Timiș și Iași. În anumite județe avem o scădere foarte mare a populației. Scăderea populației este una foarte mare dacă avem în vedere și orizontul de timp 2002 – 2021. O scădere de aproape 2,7 milioane de locuitori. Sunt județe care o scădere de aproape 30% a populației rezidente pe parcursul celor 20 de ani: Teleorman, Brăila”, mai spune directorul Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De ce este importantă recenzarea

Bugetele europene se împart țărilor membre în funcție de numărul de locuitori. La fel și cele naționale. Dacă numărul locuitorilor nu este cât mai apropiat de realitate, comunitățile riscă să primească mai puține fonduri.

Directorul INS: „Să nu uităm că în 2011 recensământul populației și locuințelor s-a desfășurat pe parcursul a 10 zile”

„Dacă se vor crea aceste puncte fixe și vor funcționa la capacitatea maximă, putem asigura o recenzare exhaustivă a populației României în perioada care urmează. Să nu uităm că în 2011, recensământul populației și locuințelor s-a desfășurat pe parcursul a 10 zile. Deci nu într-o perioadă atât de lungă. Dacă avem această înțelegere a ceea ce înseamnă recensământul, a implicațiilor datelor pe care le producem acum, personal consider că avem încă timp suficient pentru a asigura exhaustivitatea culegerii datelor”, explică directorul INS pentru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Oficial, perioada de recenzare se încheie pe 17 iulie. Recenzarea este obligatorie, iar cei care nu completează chestionarele riscă amenzi între 1.000 și 3.000 de lei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Primul județ din România în care toată populația s-a recenzat