8 octombrie 1878, dată istorică pentru România

România și-a obținut independența față de Imperiul Otoman în urma unor lupte care au dus la pierderea a aproape 5.000 de soldaţi şi îmbolnăvirea sau rănirea gravă pe front a altor aproape 25.000.

Pe 8 octombrie 1878 Armata Română, victorioasă în Războiul de Independență, îşi face intrarea triumfală în Bucureşti pe Podul Mogoşoaiei. Botezată de atunci Calea Victoriei, artera principală a Bucureştiului va deveni strada domnească a capitalei noului Regat al României.

Tratatul de pace dintre Imperiul Rus și Imperiul Otoman a fost semnat la San Stefano pe 3 martie 1878. Acesta a creat Principatul Bulgariei și a recunoscut independența Serbiei, Muntenegrului și a României.

La conferința de pace de la Berlin din 1878 s-a decis ca Rusia să recunoască României independența, să cedeze teritoriile Dobrogei și Deltei Dunării, inclusiv portul Constanța, și mica Insulă a Serpilor.

În schimb, Rusia prelua județele din sudul Basarabiei (Cahul, Ismail, Bolgrad), care reintraseră în componența Moldovei după Războiul Crimeii prin prevederile Tratatului de la Paris din 1856.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS