Confidenţialitate


8 aprilie, ziua internațională a romilor


8 aprilie, ziua internațională a romilor

Ziua internațională a romilor este marcată, în fiecare an, în data de 8 aprilie. A fost proclamată în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaționale a Romilor, desfășurat în anul 1990, la Varșovia.

În anul 1971, a avut loc, lângă Londra, prima reuniune la nivel internațional a reprezentanților etniei rome, ocazie cu care a fost acreditat oficial termenul ”romi”. Atunci, au participat 23 de reprezentanți din statele Cehoslovacia, Finlanda, Norvegia, Franța, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Irlanda, Spania și Iugoslavia, dar și observatori din Belgia, Canada, India și Statele Unite.

Au fost adoptate, ca simboluri internaționale, drapelul și imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul Jarko Jovanovic. Drapelul este format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin. La mijlocul steagului, este înfățișată o roată de culoare roșie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei.

Ca sa poata practica meseria in continuare si sa-si poata vinde obiectele muncite, mestesugarii argintari rromi s-au constituit intr-o formatiune legala: “Liga Mestesugarilor Argintari Rromi” . Scopul este acela de conservare, transmitere, promovare si exercitare a mestesugului de prelucrare a metalelor, respectand legislatia in vigoare. . Rromii argintari lucreaza podoabe din orice metal, diferite vase, cani, pahare, tacamuri, toate la dimensiuni mici.

Scopul Zilei Internaționale a Romilor este acela de a atrage atenția societății asupra problemelor cu care se confruntă romii, pentru îmbunătățirea situației educaționale și, deopotrivă, pentru revendicarea drepturilor civile ale romilor.

Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, 10.000.000 trăind în Europa, dintre care 6.000.000 în țările din Uniunea Europeană, mulți dintre ei fiind deseori expuși la diverse forme de discriminare și chiar de excludere socială. Conform unor statistici din 2014 ale Băncii Mondiale, 84 % din populaţia romă se află la limita sărăciei, iar nouă din zece au o situaţie materială precară.

În 2006, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 66/2006  pentru consacrarea zilei de 8 aprilie ca “Sărbatoarea etniei romilor din România”. În 14 ianuarie 2015,  a fost adoptată, Strategia de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2015-2020, document, aprobat prin Hotărâre de Guvern, care  include recomandările europene privind incluziunea romilor şi este în concordanţă cu strategiile aprobate anterior în acest domeniu.

 


Ultimele stiri
Anchetă internă la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova în urma crimei care a avut loc, luni, în localitatea…

Secretarul de stat al Ministerului de Finanțe a anunțat că România va merge astăzi la Bruxelles fără un…

Peste 120 de cetățeni români din zona de conflict din Orientul Apropiat au fost aduși acasă, la cererea…

Blocaj în negocierile pentru noul Guvern: Mărul discordiei, mărirea TVA, dorită de Ilie Bolojan și refuzată de președintele…

Bacău: O sabie a cărei vechime este estimată la 3500 de ani, găsită în casa unui bărbat percheziționat…

Directorul CFR Călători spune cât câștigă pe lună: „Nu sunt sărac. Am 4.000 de euro numai de pe…

Negocierile pentru formarea unui nou guvern. Cu ce concluzii au plecat șefii partidelor și formațiunilor parlamentare de la…

Un senator PSD, fost șef al Autorității Rutiere Galați, trimis în judecată după ce s-a urcat la volan…

Campanie împotriva promovării jocurilor de noroc de către vedete, lansată de Salvați Copiii. Actorul Alex Bogdan poveștește experiența…

Populațiile de castori de pe Târnava Mică mor din cauza salinității crescute a râului, atrag atenția inspectorii de…