Confidenţialitate

76 de ani de la nașterea lui John Lennon – VIDEO

John Winston Ono Lennon s-a născut la Liverpool, pe 9 octombrie 1940.

Lennon a urmat cursurile de Belles Artes din orașul său și aici a cunoscut-o pe Cynthia Powell, care mai târziu va deveni soția sa. A făcut parte din numeroase grupuri precum: The Quarry Men, Johnny & The Moondogs și John & The Silver Beetles.

În 1956, în timpul unei petreceri, un prieten comun al lui John și al lui Paul McCartney, Ivan Vaughan, le face cunoştinţă celor doi. John îl invită pe Paul să formeze un grup pentru a putea cânta la chitară, iar mai târziu intră în formație și George Harrison, propus de McCartney şi Ringo Starr.

Numele grupului evolua de la John & The Silver Beetles, la John Silver & The Beatles și apoi la numele care va rămâne în istorie. John a fost cel care a avut ideea numelui The Beatles, unind ultima parte a cuvântului “beetles” (“scarabeu”) cu “beat”.

În 1962 a început succesul în Anglia cu primul lor single, ”Love Me Do”, și în luna august a aceluiași an John se căsătorea cu Cynthia, cu care a avut primul său copil, muzicianul Julian Lennon.

În 1966 John a cunoscut-o pe artista plastică japoneză Yoko Ono în timp ce vizita o expoziție de a acesteia din New York. Yoko a devenit marea dragoste a vieții lui și cei doi s-au căsătorit în Gibraltar câțiva ani mai târziu, după divorțul lui Lennon de Cynthia Powell.

https://www.youtube.com/watch?v=sWEEaH3QZoI

Yoko l-a determinat să experimenteze și alte tipuri de muzică și i-a influențat definitiv personalitatea lui Lennon, i-a schimbat modul de a gândi, dar a reprezentat și motivul neînțelegerilor ce au început să apară între John și Paul, care au dus în final la destrămarea grupului în 1969.

În 1970, după desființarea oficială a grupului The Beatles, a început cariera de solist a lui Lennon, apărându-i trei albume experimentale înregistrate cu ajutorul lui Yoko Ono: ”Unfinished Music No.1: Two Virgins”, ”Unfinished Music No.2: Life with the Lions” și ‘‘Wedding Album”.

Tot în 1970 este lansat ”John Lennon/Plastic Ono Band’‘, primul album de studio a lui John Lennon singur.

Un nou disc apare în 1971, ”Imagine”, după care muzicianul decide să se mute de la Londra la New York, unde a început o campanie politică în favoarea păcii, prin concerte și mitinguri.

https://www.youtube.com/watch?v=4vSWHkxZgOI

John Lennon a încetat din viaţă pe 8 decembrie 1980, în timp ce se întorcea spre apartamentul său din clădirea Dakota, împreuna cu Yoko. Mark David Chapman a tras asupra artistului cu un revolver cinci focuri. Patru din ele l-au lovit în spate și a murit câteva minute mai târziu.