Confidenţialitate

7 mai, Ziua Mamei în 2017

Ziua Mamei e sărbătorită simbolic în România pe 8 martie, de Ziua Femeii, dar există și o lege care instituie  Ziua mamei și Ziua tatălui, lege promulgată la 13 octombrie 2009, publicată în Monitorul Oficial 694/15 octombrie 2009.

Astfel, legea prevede, pe lângă instituirea Zilei mamei, în prima duminică a lunii mai, în acest caz, 7 mai, și instituirea Zilei tatălui, care se sărbătorește în cea de-a doua duminică a lunii mai.

Inițiativa pentru instituirea acestor două sărbători a avut-o Alianța Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și un grup de șapte parlamentari. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, la 9 iunie 2009, și de Camera Deputaților, la 29 septembrie 2009.

Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii, care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua femeii — 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații.

De jur împrejurul lumii, există date diferite pentru marcarea acestei sărbători, dintre acestea remarcându-se 8 martie, când este celebrată și Ziua internațională a femeii, sau 21 martie, prima zi de primăvară.

Potrivit site-ului mothersdaycelebration.com, în cea mai mare parte a țărilor care marchează această zi, ea este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, printre acestea numărându-se: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii.