Confidenţialitate

7 fapte uimitor de bune făcute de oameni aparent răi

Atunci când o persoană e considerată în general rea pe baza trecutului său, e ușor să generalizăm și să trecem automat faptele acelei persoane ca fiind ”rele”. Istoria recent ne oferă, însă, câteva exemple de fapte bune făcute de oameni aparent răi.

Pichetul KKK asupra Bisericii Baptise din Westboro

Ku Klux Klan (KKK) s-a format în 1866 și are o îndelungată istorie de violență, de la cruci arse la linșat la bombardarea de școli și biserici afro-americane. Biserica Baptistă din Westboro este o altă organizație cunoscută pentru promovarea urii față de homosexuali. Sunt celebri în Statele Unite pentru pichetarea de înmormântări, de obicei cele ale soldaților și pentru afișarea de pancarte cu mesaje precum ”Dumnezeu îi urăște pe homosexuali”. Deși KKK urăște minoritățile, mulți membri sunt foste cadre militare și nu sunt de acord cu pichetarea înmormântărilor camarazilor lor. În ultimii ani, membri Ku Klux Klan au apărut la înmormântări militare în formă de contra-protest față de Biserica Baptistă din Westboro.

https://www.youtube.com/watch?t=25&v=39Trctc_fqU

Doi hoți au oprit un pedofil

În 2009, doi hoți au spart locuința unui tânăr de 24 de ani din Redcar, North Yorkshire, și au furat inclusiv un laptop, pe care au găsit 78 de imagini ilegale, toate cu minori. Hoții s-au văzut confruntați cu o dilemă serioasă: să cheme poliția și să riște să fie arestați sau să închidă ochii pentru a se proteja? Cei doi – un bărbat și o femeie – au ales până la urmă prima variantă, mărturisind ce au făcut și ce au găsit pe laptopul celui prădat. Ulterior, acessta a fost condamnat la 3,5 ani de închisoare, iar cei doi hoți au primit 12 luni de serviciu în folosul comunității.

Un infractor în serie a salvat viața unei femei în vârstă

La 36 de ani, Jeff Rochford strânsese 80 de condamnări – majoritatea pentru tâlhărie – încă de la vârsta de opt ani. În încercarea de a se reabilita, bărbatul s-a angajat ca spălător de geamuri, perioadă în care a salvat viața unei femei de 78 de ani. Într-o zi a văzut-o pe doamna Hoyle prin fereastră și și-a dat seama că nu arăta ca în mod normal. A observat că o parte a feței îi atârna în jos, ceea ce părea să indice un atac cerebral. Rochford a sunat la Salvare, iar apoi s-a dovedit că bănuiala sa era corectă – doamna Hoyle avea într-adevăr un atac cerebral. Fiul femeii a mers personal la casa lui Rochford ca să-i mulțumească și a spus: ”A salvat viața mamei. Nu îmi pasă de trecutul lui. Ce a făcut a fost fantastic.”

Un infractor fără casă a salvat un ofițer de poliție dintr-un atac

În august 2013, poliția din San Francisco a primit un telefon legat de o femeie care sărea pe mașini. O femeie ofițer de poliție a răspuns apelului și a venit la adresa respectivă fără susținere. Suspecta a început atunci să o atace pe femeia ofițer, să o sufoce și să o lovească în timp ce lumea din jur nu făcea nimic. Când suspecta s-a repezit să ia pistolul ofițerului, Ryan Raso, în vârstă de 35 de ani, reținut de cel puțin 12 ori pentru jaf armat, a pus suspecta la pământ și a salvat-o pe femeia ofițer de poliție. După ce au aflat că bărbatul nu avea locuință, polițiștii s-au oferit să îi găsească una.

Un adolescent în cătușe a salvat un ofițer de poliție de la un atac de cord

În 2015, adolescentul Jamal Rutledge a fost arestat și condamnat pentru violarea eliberării sale condiționate și pentru daune infracționale. În timpul procesului, un ofițer în vârstă de 49 de ani, stătea la birou completând niște hârtii când a leșinat pe podea. Tânărul condamnat a luat atitudine, mergând mai întâi la ofițer să îl verifice, după care a strigat după ajutor. Alți ofițeri au venit în ajutor și l-au resuscitat pe ofițerul Foulks cu ajutorul unui defribilator. În ciuda comoției, Rutledge nu a încercat să scape. Foulks a fost dus la spital, unde doctorii au spus că dacă ajutorul nu ar fi sosit la timp, bărbatul ar fi murit.

Deținuți au salvat trei băieți de la înec

În ianuarie 2013, 10 deținuți de la Centrul de corecție din Washington munceau într-un parc și spre sfârșitul zilei au auzit pe cineva țipând. Credeau că erau niște copii care se jucau, când au văzut o canoe răsturnată și două capete la suprafața apei. Trei băieți, de 8, 10 și 16 ani, se plimbau într-o canoe pe lac când s-au răsturnat și au fost aruncați în apa de -7 grade Celsius. Deținutul Nelson Pettis și-a dat jos geaca, a sărit în apa înghețată și i-a salvat pe băieții de 8 și 10 ani, iar alt deținut, Larry Bohn, l-a salvat pe cel de 16 ani. ”Doar pentru că suntem încarcerați nu înseamnă că suntem oameni răi. Am făcut niște alegeri proaste în viață, dar suntem în continuare fix ca toți ceilalți. Ne plătim pur și simplu datoria pentru ce am făcut greșit”, a spus un al treilea deținut, Larry Fowler, care a ajutat echipele de salvare să îi transporte pe băieți de la barcă la țărm.

Un bărbat eliberat condiționat a murit în timp ce apăra o femeie de un tâlhar

Bobby Butler, fost dependent de heroină și fost membru al unei benzi de răufăcători, avea un cazier infracțional lung de câteva decenii, cu condamnări inclusiv pentru violență înarmată, furt și afaceri cu droguri. În vârstă de 55 de ani și tată al patru copii, recent eliberat condiționat, bărbatul se mutase cu mama lui, mergea la biserică, renunțase la droguri și chiar găsise un loc de muncă. Într-o zi, pe când se afla în metrou alături de o femeie necunoscută, un bărbat a scos o armă și i-a cerut femeii poșeta. Butler i-a cerut acestuia să lase arma jos, dar bărbatul a început să tragă, rănindu-l pe Butler în abdomen și plecând cu geanta femeii. Butler a murit la spital.