Confidenţialitate

Șapte factori care îți pot afecta vederea în timp (P)

Problemele de vedere afectează modul în care îți desfășori activitățile zilnice și sunt, de multe ori, însoțite de manifestări deranjante, precum dureri, iritații și oboseală oculară. Iată 7 factori care îți pot deteriora ochii în timp și cum ai putea să previi efectele negative.

  1. Forțarea vederii

Dacă ai miopie, hipermetropie sau altă afecțiune de vedere severă pe care nu o tratezi, pot apărea alte probleme oculare, cum ar fi: ochi leneș, strabism și cataractă. Mergi periodic la consultații optometrice sau oftalmologice, astfel încât să depistezi din timp viciile de refracție și să le corectezi cu lentile de vedere sau de contact. Cu atât de multe opțiuni pe piață, poți alege ochelari de vedere cu ramă rotundă, pătrată, cat-eye sau orice ți se potrivește.

  1. Îmbătrânirea cristalinului

După vârsta de 40 de ani, lentila din interiorul ochiului numită cristalin trece printr-un proces natural de îmbătrânire și afectează treptat vederea. Problema poartă denumirea de prezbiopie și poate fi corectată eficient cu lentile progresive, personalizate în funcție de nevoile tale și de stilul de viață.

  1. Expunerea repetată la raze UV

Razele ultraviolete au efecte negative asupra vederii chiar și iarna. Protejează-te cu ochelari de soare pe tot parcursul anului și ia în considerare că nu toate perechile sunt la fel de bune. Achiziționează produse doar din magazine de optică de încredere, care pot garanta calitatea și protecția 100% UV.

  1. Timpul îndelungat petrecut pe dispozitivele digitale

Lumina albastră emisă de ecranul telefonului, laptopului sau altui dispozitiv digital îți poate afecta vederea în timp. Încearcă să limitezi cât mai mult perioada de expunere și folosește ochelari pentru calculator cu sau fără dioptrii, cu filtru de protecție special. Acesta are rolul de a reduce cantitatea de raze dăunătoare care ajunge la ochi.

  1. Omiterea utilizării ochelarilor de protecție

Dacă lucrezi în medii cu praf, substanțe chimice, așchii metalice sau te expui în situații cu risc de accidentare și iritare a ochilor, trebuie să porți ochelari de protecție adecvați. De asemenea, dacă practici anumite activități în aer liber, protejează-ți vederea cu ochelari pentru sport.

  1. Fumatul și expunerea la fum

Fumatul nu are efecte negative doar asupra plămânilor, ci și a vederii. Totodată, fumul este un agent iritant pentru ochi și poate provoca reacții alergice. Evită să te expui la factori de risc și, dacă te confrunți cu simptome oculare, mergi într-un timp cât mai scurt la un consult de specialitate.

  1. Diabet neținut sub control

Diabetul poate avea efecte foarte grave asupra vederii și este important să urmezi întocmai indicațiile și tratamentul prescris de medic. Dacă suferi de această afecțiune, trebuie să te programezi la fiecare 6-12 luni la un control oftalmologic, pentru a monitoriza și a preveni problemele oculare severe.

Ochelarii de vedere, de soare, pentru calculator sau sport au devenit accesorii care nu trebuie să-ți lipsească. Aceștia îți protejează ochii în anumite situații și, în plus, îți conturează personalitatea și stilul vestimentar. În același timp, evită să te expui la factori de risc și testează-ți periodic vederea.

Foto: freepik.com