69 de persoane au murit din cauza gripei

O femeie în vârstă de 41 de ani, din județul Olt, a murit sâmbătă din cauza gripei, informează Institutul de Sănătate Publică.

Pacienta avea condiții medicale preexistente. Numărul deceselor din cauza gripei a ajuns la 69.

În România, a fost declarată oficial, miercuri, epidemia de gripă.

Este vorba despre o tulpină care determină manifestări uşoare şi medii. Specialiştii estimează că circulaţia intensă a virusului gripal se va manifesta şi în luna februarie. „Nu este cazul să ne panicăm!” – a spus ministrul Sănătății.

Ministerul a transmis recomandări suplimentare spitalelor, dar și populației.

Au mai fost transmise recomandări suplimentare – limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unitățile sanitare, special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecțiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului cu profilactic la contacții pacienților internați, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgență a stocurilor cu antiseptice și dezinfectate pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii și suprafețelor”, a precizat Sorina Pintea.

Diferența față de săptămânile anterioare, constă în faptul că toate măsurile pe care le-am anunțat încă de la începutul sezonului de viroze trebuie să fie și aplicate” – Sorina Pintea.

Foarte importante sunt măsurile de igienă personală și vaccinarea antigripală” – Profesor Adrian Streinu Cercel.

Virusul AH1N1 este responsabil de majoritatea cazurilor de gripă.

Potrivit ministrului Sănătăţii, 1.287.250 de persoane au fost vaccinate până marţi cu serul achiziţionat de Ministerul Sănătăţii, fiind comandate 30.000 de doze suplimentare de vacin, care începând de joi vor fi distribuite în ţară, la DSP-urile care au solicitat suplimentarea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS