60 de ONG-uri cer PSD să-și asume proiectul adoptat de Senat care le obstrucționează activitatea

60 de organizații neguvernamentale, printre care Salvați Copiii și Fundația pentru Smurd, îi cer președintelui PSD, Liviu Dragnea, să-și asume proiectul de lege care schimbă regulile de  funcționare a ONG-urilor, trecut tacit de Senat.

Noul proiect prevede desființarea fundațiilor care nu publică de două ori pe an, în Monitorul Oficial, o declaraţie în care să scrie cine și cât a donat.

Marți, Senatul a adoptat tacit modificările la ordonanța elaborată în anul 2000 care se referă la activitatea asociațiilor și fundațiilor.

Și asta pentru că atunci când a venit momentul dezbaterilor, senatorii au plecat din sală.

Soarta organizațiilor va fi decisă de deputați.

Ionuț Sibian, de la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile spune că dacă obligațiile aprobate de Senat se vor menține, organizațiile neguvernamentale vor trebui să completeze nenumărate hârtii cu date pe care statul oricum le deține.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Colectarea de informaţii cu caracter personal despre persoanele fizice donatoare: dincolo de incertitudinea modului în care ar putea fi folosite aceste date, este o măsură excesivă prin costurile şi birocraţia asociate si, cel mai grav, o măsură de descurajare a comportamentului filantropic al cetăţenilor. Oare cum ar putea o organizaţie care organizează campanii de strângere de fonduri pentru copiii bolnavi de cancer şi părinţii lor, care reuşeşte cu greu să furnizeze nişte servicii care lipsesc cu desăvârşire din oferta instituţiilor publice, să publice numele a mii sau zeci de mii de donatori individuali?”

Pe de altă parte, cele 60 de organizații protestează și față de articolul din proiect care poate duce la pierderea calității de organizație de utilitate publică dacă organizația desfășoară „campanii de…opoziție față de un partid politic sau un candidat pentru o funcție publică în care acesta poate fi numit sau ales”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS