6.400 de candidați susțin joi proba scrisă a examenului de definitivare în învățământ

Peste 6.400 de candidați s-au înscris la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, anunță Ministerul Educației.

Examenul va avea loc joi, 20 aprilie, începând cu ora 10. Va fi organizat ăn 42 de centre de examen – mai exact, câte un centru în fiecare județ și în București.

În această sesiune, examenul pentru definitivare în învăţământ se organizează la 90 de discipline.

”Proba scrisă conţine itemi din domeniul disciplinei de specialitate și al metodicii predării/didacticii acesteia. Spre deosebire de anul trecut, nivelul de competență didactică este evaluat și prin portofoliul profesional, elaborat conform precizărilor din programa de pedagogie şi psihologie şcolară corespunzătoare funcţiei didactice ocupate”, anunță ministerul într-un comunicat remis Europa FM.

Accesul candidaților în săli va fi între orele 08.00-08.45 îm baza unui document de identitate. Proba va dura patru ore, timp care poate fi depăşit doar în cazul candidaţilor cu nevoi speciale care au solicitat acest lucru.

”Subiectele, traducerea acestora (pentru candidații care au solicitat susținerea lucrărilor în limba maternă) şi baremele de evaluare sunt asigurate de Centrul National de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei scrise (ora 16:00), pe subiecte.edu.ro. Lucrările scrise vor fi evaluate în 6 centre organizate la nivel naţional. Atât programele de examen, pentru toate disciplinele, cât şi modele de subiecte şi bareme pentru disciplinele de examen au fost postate pe definitivat.edu.ro și subiecte.edu.ro”, mai precizează ministerul.

Pentru promovarea examenului, candidatul trebuie să obțină cel puțin nota 8.

Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar.

Primele rezultate vor fi afişate marți, 25 aprilie la centrele de examen şi pe http://definitivat.edu.ro/.

Contestaţiile se depun în centrele de examen, pe 25 aprilie şi 26 aprilie. Rezultatele finale se afişează duminică, 30 aprilie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS