Confidenţialitate

5G în București

Astăzi a fost anunțată punerea în funcțiune a primelor stații de emisie 5G în București.

RCS & RDS dă startul dezvoltării viitoarei rețele Digi Mobil 5G Smart printr-o zonă pilot 5G în Centrul Vechi din București.

În cadrul unui eveniment organizat în Centrul Vechi al Bucureștiului, cea mai aglomerată zonă a Capitalei României, operatorul de comunicații electronice a oferit jurnaliștilor și reprezentanților autorităților ocazia de a testa facilitățile noii tehnologii.

Demonstrația, realizată în condiții reale de utilizare a rețelei și a telefoanelor mobile Xiaomi compatibile, a fost posibilă cu sprijinul partenerilor de la Ericsson, furnizorii primelor stații de emisie 5G din rețeaua Digi Mobil, și al Xiaomi. DIGI a realizat cu succes teste și cu echipamentele de rețea Huawei (ale cărui terminale au fost, de asemenea, testate), primele urmând să fie puse în funcțiune pentru uz comercial săptămâna viitoare. Ulterior, vor fi testate și instalate și echipamentele partenerului Nokia.

”România este acum pe harta mondială a tehnologiei de ultimă oră 5G disponibile «live», în teren. Aceasta este o veste bună pentru clienții Digi Mobil, care, prin intermediul primelor stații de bază, vor avea chiar de azi acces la servicii de date mobile cu viteze 5G și latență mică. Este încă un pas important făcut de compania noastră spre viitorul convergent al comunicațiilor, după testul pe platforma prototip 5G realizat acum un an. Este momentul concretizării unui proiect la care au lucrat, în ultima perioadă, echipe mixte formate din specialiștii noștri și ai partenerilor noștri. Totul pentru a pune la dispoziția clienților cele mai bune servicii de comunicații mobile, cât mai curând posibil, la cele mai ofertante și accesibile prețuri de pe piață”, a declarat Valentin Popoviciu, vicepreședintele Consiliului de Administrație DIGI | RCS & RDS.

În următoarele săptămâni, primele stații de bază din rețeaua Digi Mobil 5G Smart vor deveni active și în alte localități: Constanța și Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca și Iași. Din septembrie, se vor extinde serviciile și în Sinaia, Bușteni, Predeal, Poiana Brașov, Brașov, Timișoara, Craiova și Sibiu. Se vor utiliza echipamente de la principalii furnizori de tehnologie pentru rețele de telefonie mobilă: Ericsson, Huawei, Nokia.

Investițiile prognozate pentru dezvoltarea rețelei vor fi graduale, urmărind și ritmul de adopție a noilor terminale 5G, pe măsură ce acestea vor fi disponibile pentru utilizatori și vor acoperi toată gama de prețuri.

Tot de azi, clienții Digi Mobil pot lansa pre-comenzi pentru achiziționarea celor două terminale compatibile cu tehnologiile 5G, VoLTE și VoWiFi: Xiaomi Mi Mix 3 5G și Huawei Mate 20x 5G.

În urmă cu o zi, Vodafone a anunțat că oferă clienților săi tehnologia 5G prin intermediul unor abonamente dedicate. Vodafoneanunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că cei care beneficiază de abonamentele Red Infinity vor putea folosi internetul de mare viteză prin tehnologia 5G în anumite zone din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Constanţa, fără să specifice cu precizie zonele în care au fost instalate antenele.

Abonamentul cel mai ieftin din oferta Vodafone, Red Infinity 17 asigură internet nelimitat la viteză 5G, minute şi SMS-uri nelimitate naţional şi în roaming în Spaţiul European, cât şi 1.000 de minute internaţionale de mobil. Traficul de date în Spaţiul European este calculat conform legislaţiei în vigoare şi conform Politicii de Utilizare Rezonabilă. Telefonul Xiaomi Mi Mix 3 5G poate fi cumpărat alături de un abonament Red Infinity 17 cu un avans de 216 euro şi o rată lunară de 25 de euro.

Controversele din jurul tehnologiei 5G

Cea mai importantă caractetistică a tehnologiei 5G este viteza foarte mare de acces la internet . Dacă 4G oferă o viteză maximă, ideală, de 1 Gbps, 5G va putea oferi o viteză de transfer de până la 10 Gbps, iar în unele cazuri ideale chiar 50 Gbps.

Tehnologia 5G deschide și drumul către Iot sau Internet of Things, un concept în foarte strânsă legătură cu noțiunea de conectare a mai multor device-uri prin intermediul internetului – de la telefoane inteligente până la mașini ineligente, televizoare, frigidere, etc. Potrivit unor studii comandate de industria de telecomunicații, până în anul 2020 vor fi aproape 50 de miliarde de dispozitive conectate în toată lumea.

Mai multe voci au pus pe seama tehnlogiei 5G și mai precis a testelor cu această tehnologie o serie de probleme, de la prăbușirea unor stoluri întregi de păsări, la perturbarea unor echipamente tehnice și inclusiv probleme medicale. Până acum însă nu există și studii științifice care să valideze aceste povești.

Aflată la începutul procesului de trecere la 5G, Europa își definește acum politicile în acest sens, însă mai mult în ceea ce privește îngrijorările privind securitatea datelor, nu a utilizării noilor tehnologii. Statele membre UE vor efectua evaluări de securitate naţională în cazul ale reţelelor 5G până la sfârşitul lunii iunie 2019, ţinând cont de „riscurile asociate comportamentului furnizorilor sau operatorilor, inclusiv din ţări terţe”, se arată în documentele Comisiei Europene.

România are, potrivit Strategiei 5G elaborată de ANCOM, un necesar investiţii în 5G pentru de circa 2,3 miliarde de euro.