58 de oameni sunt dați dispăruți și considerați decedați, în incediul de la blocul turn din Londra

Autoritățile britanice vorbesc despre 58 de morți sau dați dispăruți, locatari ai blocului de locuințe sociale din Londra, mistuit de flăcări, la începutul  săptămânii. Potrivit BBC, care citează poliția, trupurile lor nu au fost găsite deocamdată, însă operațiunea va dura săptămâni întregi, iar autoritățile spun că nu este posibil ca cineva să mai fie în viață. Până acum au fost găsite 30 de trupuri neînsuflețite.

Între timp, premierul britanic Theresa May a recunoscut că susţinerea oferită familiilor în orele de după incendiul de la Grenfell Tower „nu a fost suficient de bună”.  Șefa guvernului a fost criticată de britanici, în special de  locatarii blocului care au rămas fără case, iar  autoritățile nu le-au răspuns nevoilor.

Theresa May a anunţat crearea unui fond de urgenţă în valoare de cinci milioane de lire sterline pentru susţinerea victimelor. De asemenea, cei care şi-au pierdut locuinţele vor fi mutaţi în case noi în maxim trei săptămâni, cât mai aproape de blocul distrus de flăcări, pentru a putea avea acces la aceleaşi şcoli şi medici.

Anchetatorii nu au indicii că incendiul ar fi fost provocat intenţionat, aşa cum s-a speculat.

Unii dintre răniţii internaţi în spitale se află în stare critică.

Pe reţelele de socializare, locatari din alte imobile mărturisesc că se tem pentru vieţile lor, întrucât acestea nu ar respecta normele anti-incendiu.

Incendiul a izbucnit la etajul 24, în blocul de locuințe sociale ce are 120 de apartamente. Flăcările s-au extins rapid, iar 200 de pompieri au muncit 24 de ore pentru a stinge incendiul.

 

MĂRTURII ȘOCANTE

”Am auzit strigăte peste tot şi am văzut oameni sărind de la ferestre. Turnul era cuprins în întregime de flăcări. Era o oroare”, a povestit pentru AFP Khadejah Miller, care locuieşte într-un imobil vecin şi a fost evacuată ca măsură de precuaţie.

Alţi martori au văzut părinţi aruncându-şi copiii pe fereastră într-un gest disperat de a-i salva de sinistrul care devasta acest turn cu 120 de apartamente, de 24 de etaje, în apropiere de cartierul şic Notting Hill, în vestul Londrei.

Premierul Theresa May a promis, joi, că o anchetă complexă va elucida cauzele tragediei.

Londra: Proteste ale oamenilor care au rămas fără case, după incendiul de la Grenfell Tower

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS