Confidenţialitate

Londra: Proteste ale oamenilor care au rămas fără case, după incendiul de la Grenfell Tower

Manifestații vineri seara în Londra, sute de oameni au ieșit în stradă, nemulțumiți de reacția autorităților în cazul incendiului de la Grenfell Tower. Manifestanţii au cerut o anchetă mult mai rapidă pentru a stabili ce s-a aflat în spatele tragediei. De asemenea, vor să fie trase la răspundere persoanele vinovate şi spun că nu se simt liniştiţi de fondul de cinci milioane de lire sterline promis de Theresa May.

Două manifestaţii au avut loc simultan aseara la Londra – una în centrul capitalei britanice şi una la Kensington, lângă Grenfell Tower. Un grup de manifestanţi a intrat cu forţa în Primăria şi Consiliul Local din Kensington şi s-au luat la bătaie cu forţele de ordine care au încercat să îi evacueze.

Cei care au iesit in strada spun ca victimele atacurilor teroriste recente au fost tratate cu mai mult respect decât cei morţi în incendiu. Cel mai recent bilanț arată că 30 de oameni și-au piedut viața în incendiul din blocul turn și 70 sunt căutați în continuare.

Printre altele, oamenii cer ca cei rămaşi fără locuinţe să fie cazaţi în acelaşi cartier. Într-un răspuns scris, autorităţile au afirmat că cei vizaţi vor fi găzduiţi “pe plan local, pe cât posibil, dar este posibil să avem nevoie de ajutor din partea celor mai apropiate cartiere”. A doua cerere a manifestanţilor este să fie alocate fonduri pentru ajutarea celor afectaţi, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

Premierul Theresa May a promis un fond de cinci milioane de lire sterline pentru a ajuta victimele incendiului de la Grenfell Tower.

Între timp, cetățenii britranici s-au mobilizat, peste 4,5 milioane de lire sterline au fost strânse din donaţii pentru victimele incendiului de la Grenfell Tower. Oamenii au donat şi cantităţi impresionante de alimente, apă şi haine pentru supravieţuitori şi le-au pus adăposturi la dispoziţie.