Confidenţialitate

500 de milioane de euro, noul ajutor militar aprobat de UE pentru Ucraina | AUDIO

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au aprobat luni încă un ajutor militar pentru Ucraina, au declarat agenţiei Reuters trei surse diplomatice. Pachetul are valoarea de 500 de milioane de euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până în prezent, Uniunea Europeana a ajutat Ucraina cu 3,1 miliarde de euro pentru echipamente militare. Banii au fost dați în șase tranșe ale Fondului European – mai mult de jumătate din cele 5,5 miliarde de euro alocate fondului pentru perioada 2021-2027.

Creat în 2021, Fondul este un instrument prin care blocul comunitar oferă forțelor armate ale partenerilor săi echipamente și infrastructură în încercarea de a preveni conflictele, de a construi pacea și de a consolida securitatea internațională.

Miniștrii de Externe au convenit luna trecută să completeze fondul cu încă 2 miliarde de euro pentru anul în curs, având în vedere ritmul în care banii au fost cheltuiți de la invadarea Ucrainei de catre Rusia, acum aproape un an.
Fondul este finanțat prin contribuții ale statelor membre pe baza unei chei de repartiție a venitului național brut.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Zelenski promite noi măsuri anticorupție, după ce un ministru adjunct ar fi luat mită 400.000 de dolari pentru a contracta bunuri la suprapreț