Confidenţialitate

Magistrații reacționează față de decizia CCR

Aproape 2.000 de magistrați au semnat o declarație prin care cer tuturor instituțiilor abilitate și tuturor factorilor de decizie să respecte principiile de funcționare ale Uniunii Europene, să faciliteze îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de România și să țină cont de respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar.

Miercuri, judecătorii Curții Constituționale a constatat că există conflict între acesta şi preşedinte, după ce Klaus Iohannis a refuzat să o demită pe şefa DNA.
CCR i-a cerut președintelui, totodată, să emită decretul de revocare din funcţie a Laurei Codruta Kovesi.

Procurorii semnatari ai declarației reamintesc că garantarea independenței sistemului judiciar a fost una dintre condițiile impuse cind am aderat la Uniunea Europeană, context în care au fost adoptate modificări legislative specifice.

Obligația României în ceea ce privește statul de drept și garantarea independenței sistemului judiciar s-a menținut și după aderare, fiind unul dintre criteriile avute în vedere în evaluările MCV.

De aceea, magistrații apreciază că o involuție a statutului procurorilor reprezintă o încălcare a angajamentelor asumate în calitate de stat membru.