Confidenţialitate

500 de ani de la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, cel mai vechi document în limba română

Municipalităţile din Câmpulung Muscel şi Braşov au marcat împlinirea a 500 de ani de la “Scrisoarea lui Neacşu”, cel mai vechi document scris păstrat în limba română, printr-o serie de evenimente, care s-au finalizat miercuri cu gestul simbolic al primăriţei Elena Lasconi care i-a înmânat edilului braşovean Allen Coliban o scrisoare.

Gazda evenimentului de la Braşov, primarul Allen Coliban, a menţionat, cu prilejul primirii scrisorii din partea municipalităţii muscelene că, în ziua precedentă a avut loc un eveniment similar şi la Câmpulung Muscel. “Iată că tradiţia relaţiilor comerciale şi epistolare ale celor două oraşe continuă după 500 de ani”, a spus Coliban.

El a anunţat că doreşte ca, la începutul următorului an şcolar, documentul original, vechi de 500 de ani, să fie expus la Braşov, “pentru a fi accesibil tuturor elevilor”.

Prezent la eveniment, viceprimarul din Câmpulung Muscel, profesorul Nicolae Zaharia, a precizat că, timp de trei luni, începând din luna aprilie, elevi de gimnaziu din oraşul argeşean au corespondat cu colegi de-ai lor braşoveni, la final fiind alese şi premiate cele mai frumoase scrisori, câte opt din fiecare oraş.

Scrisoarea lui Neacşu din Câmpulung către judele Braşovului, Hans Begner, a cărei dată se estimează a fi anul 1521, este scrisă, deşi cu slove chirilice, conform uzanţelor vremii, în limba română, relatează Agerpres.

Foto: Facebook/Elena Lasconi