5 puncte amenda pentru soferii care nu transporta copiii in scaune speciale

Așa prevede o ordonanță de urgență privind circulația pe drumurile publice publicată în Monitorul Oficial.

Și până acum, șoferii erau obligați să se asigure că toții copiii pe care îi transportă au centura de siguranță pusă, iar copiii de până în 3 ani sunt așezați într-un scaun special. Însă nu era prevăzută nicio sancțiune pentru cei care nu respectă această regulă.

Așa că începând din 29 septembrie, când se împlinește o lună de la publicarea ordonanței de urgență în Monitorul Oficial, toți conducătorii auto care nu transportă copiii în condiții de siguranță vor fi amendați cu până la 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă 450 de lei. Dacă amenda e achitată pe loc, șoferul plătește numai jumătate.

Ordonanţa aduce noutăţi şi în ceea ce priveşte locul unde se poate face recoltarea probelor biologice. Acestea vor putea fi recoltate și la locul accidentului şi în ambulanţe sau în autospeciale ale SMURD.

Totodată, o persoană careia i-a fost anulat permisul auto, după o condamnare pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, se poate prezenta pentru eliberarea unui carnet de șofer fără a mai susţine examen.