Confidenţialitate

49 de ani de la primii pași pe Lună

Pe 24 iulie se împlinesc 49 de ani de la aselenizare.

Primul om care a călcat pe Lună a fost astronautul american Neil Armstrong, un fost pilot militar care pe atunci avea 39 de ani și care era comandatul misiunii spațiale Apollo 11.

Modulul spațial a fost lansat spre Lună la data de 16 iulie, iar patru zile mai târziu, cei trei astronauți aflați la bord au ajuns cu bine pe satelitul natural al Terrei.

Doar doi dintre cei astronauți, Neil Armstrong și Edwin „Buzz” Aldrin au pășit pe Lună, acesta din urmă fiind celebru pentru că a fost primul om care și-a făcut un selfie pe satelitul natural al Pământului.

Din acest an încep pregătirile pentru aniversarea din 2019, când se vor împlini 50 de ani de la ceea ce Neil Armstrong numea „Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire”.

Obiecte din colecţia personală a astronautului american, primul om care a păşit pe Lună, vor fi scoase la vânzare în cadrul unei serii de licitaţii organizate la sfârşitul acestui an şi în 2019, informează agenţia Xinhua.

Printre obiecte sunt unele asociate cu aselenizarea din 1969, altele sunt lucruri personale.

Medalii de argint decernate pentru lansarea, aselenizarea şi întoarcerea cu succes a misiunii Apollo 11, un ac din aur purtat în timpul misiunii spaţiale Gemini VIII – cel de-al şaselea zbor cu echipaj uman operat în cadrului programului Gemini al NASA – şi scrisori din corespondenţa personală a astronautului se vor afla printre obiectele scoase la vânzare de compania de licitaţii Heritage Auctions din Texas.

Armstrong a decedat în 2012, iar cei doi fii ai săi, cărora le-a revenit o colecţie importantă de obiecte din viaţa astronautului, au conservat, restaurat şi studiat aceste amintiri.

Apoi, le-a venit ideea licitaţiei.

“Cred că ar fi mulţumit ca lumea să îşi amintească de el drept o parte dintr-un program ce a demonstrat că lucruri uimitoare pot fi realizate când oamenii îşi unesc eforturile şi se dedică unui ţel comun”, a declarat Eric Armstrong, unul dintre copiii astronautului.

Licitaţiile vor fi organizate la 1-2 noiembrie 2018 şi în lunile mai şi noiembrie 2019, an în care se vor împlini 50 de ani de la misiunea Apollo 11.