Confidenţialitate

Noi avertismente din partea Moscovei la adresa NATO

 

Președintele Vladimir Putin a declarat ieri că Federația Rusă va fi obligată să își îndrepte forțele armate împotriva oricărei țări care ar amenința Rusia și a spus că este îngrijorat de prezența unui scut anti-rachetă în apropierea granițelor țării.

Rusia va suplimenta cu 40 de rachete balistice inter-continentale (ICBM) arsenalul nuclear, începând de anul acesta.

”Decizia preşedintelui Vladimir Putin de suplimentare a capacităţilor nucleare este un gest “provocator” care poate avea consecinţe periculoase” – este răspunsul Alianţei Nord-Atlantice.

 

Declarațiile liderului de la Kremlin vin în cadrul unei prezentări de armament.

Acesta a anunțat că armata rusă va fi dotată cu noi 40 de rachete balistice intercontinentale de ultimă generație. Totodată înarmarea reprezintă o prioritate pentru Moscova.

Atunci când există o amenințare din partea unui stat vecin, Rusia trebuie să răspundă adecvat. Vom fi nevoiți să ne îndreptăm forțele armate către regiunile dinspre care vin amenințările. Suntem mai îngrijorați, de desfășurarea unui sistem antirachetă – acesta este un lucru serios, de o importanță strategică, a mai declarat Putin.

De cealaltă parte secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a afirmat că nu înțelege nevoia acestui zăngănit de arme al Rusiei.

“Aceste provocări nucleare ale Rusiei sunt nejustificate şi pot avea consecinţe destabilizatoare şi periculoase. “Abordăm această atitudine provocatoare, acesta este unul dintre motivele pentru care creştem capacitatea de reacţie şi pregătirea forţelor noastre”, a adăugat Stoltenberg.

În replică, adjunctul ministrului rus al Apărării a acuzat statele NATO că încearcă să atragă Rusia într-o cursă a înarmării deși oficialii de la Kremlin au anunțat instalarea unor radare de ultima generație la granița vestică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.