Confidenţialitate

45 de ONG-uri condamnă, într-o scrisoare comună, proiectele legilor securității. „Trebuie să avem o dezbatere reală” | AUDIO

Val de critici din partea mai mult organizații civice, după reacțiile autorităților pe marginea celor 10 proiecte de modificare a legilor securității, dezvăluite în spațiul public de site-ul G4media.  

45 de ONG-uri semnează o scrisoare comună prin care condamnă proiectele, potrivit cărora servicii ca SRI și SIE ar primi puteri sporite. Președintele Klaus Iohannis este criticat, de asemenea, de organizațiile civice. Aceștia afirmă că președintele a „atacat direct” avertizorii de integritate.

A detaliat Liana Ganea, de la Active Watch, unul dintre ONG-urile semnatare:

„Îngrijorarea noastră profundă a fost stârnită de faptul că președintele României, în loc să critice procedura prin care s-au născut aceste legi, a ales să arate cu degetul către avertizorul de integritate, care a oferit presei informații despre existența acestor legi. Președintele României ar trebui să fie un garant al controlului civil asupra serviciilor de informații.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Scrisoarea celor 45 de organizații subliniază că Parlamentul este instituția în care trebuie să se dezbată și să decidă asupra reformei pe legile securității:

„Suntem îngrijorați de modul în care s-a lucrat pe acest pachet de legi ale securității, suntem îngrijorați de faptul că nu Parlamentul a inițiat această reformă a legislației. Pentru a obține o legislație cu adevărat reformată în domeniul securității naționale trebuie în primul rând să avem această dezbatere reală în Parlamentul României cu actori care să garanteze că vor exista în această legislație respectul față de drepturile omului și față de principiile democratice.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock