Confidenţialitate

40% dintre cazurile de minori dispăruți provin din centrele sociale

40% dintre cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție socială. Informaţia apare într-un raport prezentat marţi în Camera Deputaţilor.

Deputaţii recomandă CSAT să includă combaterea fenomenelor de dispariţie a copiilor şi a traficului de persoane în Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

Proiectul de hotărâre, adoptat cu majoritate de voturi, are la baza raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind situaţia cazurilor copiilor dispăruţi.

Raportul relatează că 40% dintre cazurile de minori dispăruți provin din centrele de protecție socială, precum centre de plasament și centre de copii cu dizabilități iar minorii sunt traficați în afara țării, fiind „învoiți” de reprezentanții din conducerea DGASPC-urilor și “scoși la produs de către traficanți”.

În urma raportului, Camera Deputaților a adoptat o hotărâre prin care recomandă abordarea fenomenelor de dispariţie de copii şi a traficului de persoane în viitoarea Strategie Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2025 – 2030, ca obiectiv de securitate naţională.

Potrivit raportului Comisiei, România este pe primul loc la traficul de persoane în Europa.