40 de persoane, acuzate de fraude informatice, au fost condamnate

În acest dosar au fost înșelați peste o mie de cetăţeni, majoritatea americani.

Cele 40 de persoane erau din ţara, dar si români stabiliţi în străinatate şi formaseră un grup care a acţionat in perioada 2009-2011 prin postarea pe internet a unor anunţuri fictive de comercializare a unor produse, pe care în realitate nu le deţineau.

Pentru prinderea reţelei specializate in fraudă pe internet, serviciile secrete americane US Secret Service, dar si FBI, au colaborat cu anchetatorii români. Ancheta s-a desfăşurat pe teritoriul României, precum şi in Statele Unite ale Americii.

Potrivit rechizitoriului existau doua grupari, una in SUA si una in România. Cea din ţara fiind condusă de medicii Laurenţiu Adam din Timişoara şi de fraţii Horaţiu si Dragoş Bălănescu din Bumbeşti Jiu.

Posesorii de carduri de conturi pe diverse site-uri de vânzări erau păcăliţi şi convinşi să furnizeze anumite date personale dupa care conturile lor erau golite cu ajutorul unor carduri clonate.

Judecătorii i-au condamnat pe toţi cei 40 la câte 5 ani de inchisoare fiecare şi i-au obligat sa restituie prejudiciul de 20 de milioane de dolari catre 1000 de pagubiţi. Decizia poate fi atacată cu apel.