4 candidați s-au înscris pentru funcția de procuror general al României

Potrivit Ministerului Justiției, pentru funcția de procuror general al României s-au înscris Gheorghe Ivan, Oana Schmidt Hăineală, Augustin Lazăr și Codruț Olaru.

Codruț Olaru a fost șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism tidin 2007 până în 2013, iar anterior a condus DIICOT Bacău. În prezent, ocupă funcția de adjunct al Procurorului General al României.

Oana Schmidt Hăineală a fost șefa Consiliului Superior al Magistraturii în 2013, după ce cu un an înainte deținuse funcția de vicepreședinte. În prezent, este membră a CSM, iar mandatul său expiră anul acesta.

Augustin Lazăr este procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, iar  Gheorghe Ivan, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte. În perioada 2008-2013, acesta din urmă a condus DNA Galați.

Până pe 22 martie, cei 4 candidați la funcția de procuror general vor avea discuții cu ministrul Justiției. Raluca Prună va face o nominalizare pentru postul de procuror general pe 23 martie. Persoana respectivă va fi audiată de Consiliul Superior al Magistraturii, care dă un aviz consultativ.  Apoi, procurorul general al României e numit în funcție de președintele Klaus Iohannis.

Postul de procuror general a rămas vacant după demisia lui Tiberiu Nițu, urmărit penal pentru că ar fi beneficiat ilegal de coloană oficială în sute de deplasări ale sale. Oricum mandatul lui expira anul acesta.