4.400 de morți în urma cutremurului din Nepal. Numărul victimelor ar putea depăși 10.000

Luptă contra cronometru în Nepal, acolo unde echipele de intervenție depun toate eforturile pentru căutarea victimelor cutremului de 7,8 grade.

Cel puțin 4.400 de oameni au murit, arată cel mai recent bilanț, însă premierul nepalez se teme că numărul morților ar putea să depășească 10.000. Alte peste 8.000 de persoane au fost rănite.

În total, 8 milioane de persoane au fost afectate de seismul de sâmbătă, iar aproape un milion şi jumătate au nevoie urgentă de alimente, apă și medicamente anunţă Organizația Națiunilor Unite.

Mii de oameni ar mai fi sub dărâmături la câteva zile după cutremur, iar șansele ca aceștia să mai fie găsiți în viață scad de la o oră la alta. Alți zeci de mii de oameni se tem să se mai întoarcă în casele lor și și-au petrecut cea de-a treia noapte pe străzi.

De teama unor noi replici puternice, mii de oameni au părăsit capitala Kathmandu.  ”Plecăm de acasă din cauza cutremurului. Nu ne simțim în siguranță aici”, povestește o tânără.

Spitalele, mai ales cele din Kathmandu sunt supraaglomerate. La o unitate a ajuns și o fetiță de 8 ani rănită grav la cap. A supraviețuit după ce casa în care locuia s-a prăbușit peste ea. Bunicul ei le-a povestit doctorilor că a stat multe ore sub dărâmături, până să fie salvată.

Numeroase sate din Nepal au fost de asemenea distruse de cutremur. Localnicii izolați le povestesc jurnaliștilor că nu mai au nimic de mâncare și nici apă. Cutremurul le-a luat tot.

Ajutorul internaţional a început să ajungă dar încă există lacune în ceea ce priveşte echipamentul medical, alimentele şi sacii pentru cadavre. Guvernul a decretat 3 zile de doliu naţional.

Reprezentanții Guvernului au mai declarat că traversează „o perioadă dificilă în această criză, din cauza resurselor sale limitate”. „Nu eram pregătiţi pentru un dezastru de o asemenea amploare”, a spus ministrul de Interne. „Vom avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la toată lumea” a spus Ban Dev Gautam.

De altfel, oamenii acuză Guvernul că nu depune suficiente eforturi pentru a oferi populaţiei produsele de bază. Furia şi frustrarea sunt în creştere, pe măsură ce replicile continuă.

Între timp, toți alpiniștii blocați în tabăra 1 de pe muntele Everest, au fost evacuați cu elicopterul și sunt în afara oricărui pericol.

Între aceștia se află și doi români, Zsolt Torok și Justin Ionescu, a anunțat alpinistul Alex Găvan pe o reţea de socializare.

Până acum 36 de români au fost identificați în Nepal și toți sunt în siguranță, potrivit Ministerul de Externe.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS