Confidenţialitate

75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz

Două sute de supravieţuitori al Holocaustului şi peste 50 de lideri din toată lumea merg luni, la memorialul de la fostul lagăr de exterminare Auschwitz Birkenau.

Printre ei şi premierul României, Ludovic Orban.

La 27 ianuarie (astăzi) se împlinesc 75 de ani de când porţile lăgărului construit de nazişti pe teritoriul Poloniei ocupate au fost deschise, iar ultimii 7 mii de prizonieri au fost eliberaţi.

Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, a declarat vineri la Ierusalim că a vrut să poată spune că germanii au învățat din greșelile istoriei o dată pentru totdeauna.

“…dar nu pot să spun asta atunci când ura se extinde”, a mărturisit președintele Germaniei.

Liderul german a adăugat că deși regimul nazist a dispărut demult, “același rău” continuă să producă efecte amintind de copiii evrei din Germania care sunt “scuipați în curtea școlii” şi de atacul antisemit de la sinagoga dintr un oraş german, din octombrie 2019.

Cu ocazia zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului, în care au fost ucişi peste 6 milioane de evrei, romi, polonezi şi ruşi, postul german Deusche Welle a realizat un sondaj care arată că 60 la sută dintre germani cred că această pagină neagră din istorie trebuie reamintită.