35 de români au făcut transplant de plămân la Viena în ultimii 10 ani. Alți 5 erau pe listă

Directorul Agenției Naționale de Transplant, Victor Zota, a declarat că, în ultimii 10 ani, 35 de români au făcut transplant de plămân la Spitalul AKH din Viena.

Alți 5 români erau pe lista de așteptare, a spus Victor Zota pentru news.ro.

Oficialul a amintit că, în 2016, a fost semnată o înţelegere cu unitatea medicală care expiră în 31 martie şi pe care unitatea medicală nu o prelungeşte întrucât îşi restrânge activitatea.

„În ultimul deceniu au fost operaţi la AKH 35 de români. Acum erau pe listă cinci. Toţi cei cinci şi Ministerul Sănătăţii şi Agenţia Naţională de Transplant au primit notificări prin care au fost informaţi că pacienţii români nu vor mai fi operaţi , întrucât secţia îşi reduce capacitatea şi va opera numai bolnavi din Austria şi ţări care fac parte din Eurotransplant. De fapt, încă din octombrie 2016, profesorul doctor Günther Laufer a spus că se reduce capacitatea clinicii de transplant pulmonar şi nu vor mai putea opera bolnavii români, ci numai pe cei din Austria şi din Eurotransplant”, a spus Victor Zota pentru news.ro.

Acesta a precizat că spitalul și-a redus capacitatea de la peste 125 de paturi la aproximativ 90. În aceste condiții, directorul ANT afirmă că spitalul a transmis României că nu mai poate face faţă şi altor solicitări.

Victor Zota a precizat că Agenţia Naţională de Transplant nu este implicată în transplantul realizat în clinici din străinătate. De aceste operaţii se ocupă Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică şi comisiile de specialitate, banii fiind alocaţi integral de minister.

„Dosarele pentru transplantul în străinătate vin de la Direcţiile de Sănătate Publică la Ministerul Sănătăţii, unde sunt aprobate de comisia de specialitate, Agenţia Naţională de Transplant nefiind parte în acest lanţ. Ministerul Sănătăţii virează banii într-un depozit al spitalului, din care clinica de la Viena ia bani numai dacă sunt realizate operaţiile. România a donat  în străinătate până acum cam 15 plămâni, a mai spus Victor Zota.

Medicul a mai spus că pacienţii români erau înscrişi pe lista de transplant, după ce erau examinaţi de medicii de la Viena, pe baza unui dosar medical realizat în ţară.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că Spitalul AKH din Viena a reziliat unilateral contractul prin care erau realizate intervenţii de transplant pulmonar românilor înscrişi pe listă, ceea ce este ilegal.

„Problemele pentru transplantul de plămâni nu se rezolvă de pe o zi pe alta. Urmează să avem o întălnire pe această temă cu toţi specialiştii şi cu reprezentanţii ANT, şi voi avea o întâlnire si cu primarul Capitalei. Conform protocolului, clinica din Austria nu avea dreptul să denunţe unilateral acest protocol. Practic, toată comunicarea trebuia făcută prin Eurotransplant şi am avut o discuţie cu preşedintele ANT, care mi-a spus că va face un demers către Eurotransplant ca să avem un răspuns oficial. În acelaşi timp, noi suntem în contact şi cu celelalte centre care fac transplant din Praga şi Germania, dar nu pot să dau un răspuns până nu vorbesc cu dânşii. Timpii de aşteptare sunt destul de mari pentru transplant, dar noi vom depune toate eforturile pntru deblocare”, a spus Florian Bodog.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS