Confidenţialitate

35 de ani de la victoria Stelei în finala Cupei Campionilor Europeni | AUDIO

În seara zilei de 7 mai 1986, pe stadionul Ramon Sanchez din Sevilla, Steaua cucerea Cupa Campionilor Europeni.

Helmut Duckadam a intrat în cartea recordurilor cu performanţa de a apăra 4 lovituri de departajare consecutive. La fel, Anghel Iordănescu a devenit singurul din Europa care într-un singur meci a câştigat Cupa Campionilor Europeni în dublă ipostază, jucător şi antrenor. Filmul unui final de senzaţie a fost cam aşa:

Majearu a ratat prima execuţie de la 11 metri. Apoi, a fost rândul lui Jose Ramon Alexanko să rateze. Boloni şi Pedraza au ratat următoarele două lovituri de la 11 metri.  Scorul se încăpăţâna să fie 0-0.

Atunci i-a venit rândul lui Marius Lăcătuş.

Şi a marcat. Duckadam apără al treilea penalty al Barcelonei, iar Gabi Balint duce scorul la 2-0.  Ultima lovitură şi ultima şansă i-a aparţinut mijlocaşului Marcos Alonso. Dar mingea trimisă de spaniol s-a oprit în mănuşile lui Duckadam.

”Suntem finalişti!”, striga Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei, în direct pe TVR.

Se pare că Nicolae Ceauşescu le-ar fi spus fotbaliştilor de la Steaua că dacă erau mai bine pregătiţi nu se ajungea la loviturile de departajare. Presa vremii a tratat tangeţial subiectul. Dar zeci de mii de români au ieşit în stradă pentru a sărbători victoria Stelei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae