Confidenţialitate

32 de persoane, trimise în judecată după ce au înșelat zeci de bătrâni prin metoda ”Pomana”

32 de persoane din Constanța, Prahova și Călărași au fost trimise în judecată după ce au înșelat zeci de bătrâni prin metoda ”pomana”.

Suspecții intrau în casele bătrânilor cu pretextul că le oferă alimente de pomană, apoi profitau de neatenția acestora și furau bani și alte obiecte.

Prejudiciul, spun procurorii, depășește o jumătate de milion de euro.

În total, 68 de bătrâni, majoritatea de peste 80 de ani, au fost înșelați prin metoda Pomana de cei 32 de suspecți, trimiși acum în judecată, între altele, pentru tâlhărie și furt.

Gruparea acționa în 12 județe, între care în Constanța, Prahova și Călărași, spun procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Potrivit anchetatorilor, infractorii ajungeau în casele victimelor, cu pretextul că le oferă alimente de pomană în memoria unei persoane decedate sau le ofereau să cumpere bunuri uzate la preturi avantajoase.

Infractorii au acționat în perioada mai – septembrie 2016,.

Procurorul Teodor Niță din Constanța a explicat în detaliu modul de acțiune.

Suspecții spuneau că au fost trimişi de o vecină care dă de pomană pentru unchiul ei decedat. Ofereau produse alimentare, dar şi suma de 200 de lei de pomană.

Bancnota pe care o aveau suspecții era de 500 de lei şi cereau restul, spunând că trebuie să dea de pomană şi la vecina.

De regulă, bătrânii cădeau în plasă, luau bancnota de 500 de lei, dădeau restul şi cu această ocazie suspecții vedeau unde sunt ţinuţi banii, a declarat procurorul Teodor Niță.

Apoi, victima era pusă să zică ”Tatăl Nostru” de trei ori, timp în care un alt suspect lua din casă tot ce găsea, inclusib bijuterii din aur. În cazul în care victimele se prindeau că sunt jefuite, atunci erau şi agresate.