Confidenţialitate

30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 | AUDIO

30 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 vor fi comemorați sâmbătă cu o slujbă de parastas, care va avea loc chiar în Piața Universității, la troița din fața Teatrului Național din București.

După 30 de ani, procesul Mineriadei este de abia la început.

Sâmbătă, va fi comemorarea victimelor Mineriadei, printr-o slujbă a Patriarhiei. Oficial, sunt 6 morți și aproape 1.500 de răniți. Nicio condamnare, însă. Dosarul care s-a plimbat între parchete are 400 de volume, în care sunt descrise în detaliu violențele din 13-15 iunie 1990.

De abia acum 2 ani, Parchetul General i-a pus sub acuzare pe fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. Ei sunt acuzaţi, alături de Virgil Măgureanu, Adrian Sîrbu şi Gelu Voican Voiculescu, de crime împotriva umanităţii. În total sunt 18 acuzați. Fostul preşedinte Ion Iliescu deschide lista.

Ion Iliescu le mulțumea în iunie 1990 minerilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae

În urmă cu un an, Dosarul Mineriadei a fost retrimis la Secţia Militară a Parchetului General, după aproape doi ani în care a stat în camera preliminară a instanţei.