Confidenţialitate

3 ani fără Avicii | VIDEO

Pare greu de crezut, dar cei mai mulți dintre noi ne amintim clar unde eram și ce făceam într-o seară de 20 aprilie 2018.

La un moment dat, story-urile funny de pe Instagram au dispărut și au făcut loc unei vești cumplite. Era pentru prima dată când publicațiile și site-urile de muzică electronică veneau cu secțiunea de “breaking news”, anunțând decesul lui Tim Bergling, cunoscut în toată lumea drept AVICII.

 

Dincolo de discuțiile interminabile despre cauza decesului, un lucru a fost cert: industria muzicii electronice a pierdut un artist inovator, un pionier, un om care nu împlinise încă 29 de ani.

A fost greu să înțelegem știrea, în condițiile în care, la 17 aprilie 2018, citeam ceea ce avea să devină ultima postare pe contul de Facebook al lui AVICII:

„Sunt onorat sa fiu nominalizat la editia 2018 a Billboard Music Awards. Nu pierdeți show-ul live din 20 mai de pe NBC…”

La doar 28 de ani, Tim Bergling a acumulat și a oferit atât de mult, în apariția sa meteorică: a fost un pionier, un promotor, vizionar, omul care a reușit să transforme metrica muzicii, a venit cu acel sound, nemaiauzit până atunci. Este artistul care a rescris ADN-ul muzicii electronice, trasând o noua direcție in industria muzicală.

 

Se întâmplă foarte rar, dar lui AVICII i s-a întamplat: a înregistrat un succes uriaș si calitate de producător și ca fenomen live în gig-urile sale – 813 la număr. Nu a fost un DJ, a fost un mastermind al aparițiilor live.

Tim Bergling însă, a fost un tip umil, născut pentru a face muzica. Wyclef Jean spunea, în documentarul manifest True Stories, că este un Bach cu o întreagă orchestră în cap.

Într-un timp scurt a apărut cea mai mare sincopă: conflictul major între AVICII și Tim Bergling; ultimul nu era pregătit pentru a deveni un bussines machine. În momentul retragerii sale, la varsta de 26 de ani, Tim a declarat: „cu toții ajungem într-un punct al vieții noastre și al carierei în care trebuie să decidem ce este mai important pentru noi. Pentru mine este creez muzică, pentru asta trăiesc, asta dă sens vieții mele, pentru asta m-am născut.

Poate te-ai intrebat: de unde AVICII? Ce semnifică?

“Avicii” înseamnă cel mai jos nivel al credinței budiste, este iadul budist sau Naraka. Conform tradiție budiste cei trimiși in Avici, pot renaște.

În română înseamnă “interminabil”.

Și-a ales alias-ul AVICII după ce numele său real era deja luat și înregistrat pe platforma MySpace. Într-un material video intitulat „Becoming Avicii” a declarat: „un bun prieten mi-a spus că ce fac eu e ceva complet diferit, că e momentul sa am contul meu de MySpace. Am încercat să fac asta și să mă înregistrez cu numele meu, dar numele meu era deja luat. Nu-mi venea să cred, ața că a fost nevoie sa încerc altceva și să mă obișnuiesc cu asta”.

După data de 20 aprilie 2018, au existat voci care au spus că a fost cronica unei morți anunțate, noi am spune că a fost cronica unei suferințe dezvăluite, chiar de cel care a trăit acest coșmar al celebritații.

Călătoria lui a început pe 8 septembrie 1989 și poate ar fi fost o alta călătorie a unui alt om din lumea asta, doar că a venit cu ceva mai mult, a venit cu genialitate, iar asta schimbă lucrurile.

Decesul omului de 28 de ani a venit ca o undă de șoc pentru mulți. E foarte simplu să reduci totul la un alt exemplu de exces în această lume a muzicii electronice, în care ai zice că e vorba doar de big-money, edm pop și abuzuri de orice fel.

“Decesul lui AVICII a fost ca un wake up call pentru toși cei implicați în această industrie” – Pete Tong (Ibiza Music Summit 2018).

Câteva dintre semnele pe care le-am primit din viața și cariera lui AVICII sunt relevante pentru întreaga scena dance: e vorba despre capcana celebrității care duce la epuizare, depresie, se schimbă prioritățile.

Dacă-i cunoști muzica, ori dacă i-ai auzit piesele fără sa știi cine e, sigur ai avut această reacție: “Woaa, piesa asta!”

Dacă ești sau nu fan al acestui gen de muzică, în acest caz e irelevant, pentru ca AVICII a reușit să genereze un entuziasm uriaș în momentul în care anunța lansarea unei piese noi. De la acel breaktrough moment din 2008 până în 2016, când și-a anunțat retragerea, a avut 813 gig-uri live, devenise un business machine.

Este catalogat ca fiind unul dintre cei mai creativi artiști EDM, a fost nominalizat la Grammy și e responsabil de lansarea unor anthems-uri din zona uplifting house.

Avicii a început să producă în 2009, la vârsta de 18 ani, iar prietenii săi au fost cei care au descoperit ca tipul face o treabă bună. A fost influențat de sound-ul Daft Punk și Steve Angello, iar cel care l-a susținut în debutul său a fost Tiesto.

Olandezul l-a invitat în cadrul rezidenței săptamânale din clubul Privilege Ibiza, unde l-a întâlnit pe Pete Tong. Din acest punct totul a fost simplu: pe langă versiuni remix pentru Little Boots, Robyn sau Dizzee Rascal, Tim a lucrat și la producții proprii: în 2010 lansa masivele succese: Bromance și My Feelings For You, la care a lucrat cu Sebastien Drums.

“Seek Bromance”, unde pe linia de voce a folosit-o pe Amanda Wilson, a avut un succes modest in chart-urile europene.

Dar, în 2011 viața tânărului producator a trecut la un alt nivel: odată cu lansarea single-ului „Levels”; un sample de voce dintr-o piesă semnată Etta James – “Something’s Got a Hold on Me,” la care a adăugat propria semnătură de sunet – EDM Big Room sound. A urmat discul de platină pentru vânzări record și AVICII a devenit un artist mainstream. El este omul care a schimbat complet sound-ul electronic, a lansat un nou gen BIG ROOM.

Prima difuzare pentru uriașul Levels avea loc pe 20 noiembrie 2010, în primul Essential Mix marca AVICII la BBC Radio 1.

 

Acum exact 8 ani, AVICII schimba noțiunea de sound EDM clasic, lansând o piesă cu influențe country: “Hey Brother“. A fost al treilea single din cel mai listat album al suedezului, “True“. Tim Bergling a reușit să depășească granițele cu acest release considerat iconic, ajungând pe prima poziție în chart-urile din întreaga lume, reușind să înregistreze și vânzări record pentru un single EDM.

Hey Brother” s-a auzit pentru prima oara în cadrul Ultra Music Festival 2013 si a avut un feedback negativ din partea fanilor săi, care s-au împărțit în două tabere: “Old Avicii” și “New Avicii“.

 

Momentul a trecut, iar combinația de tropical house, ghitara acustică și EDM a transformat sound-ul de festival pentru totdeauna. Cu acest “Hey Brother” suedezul a demonstrat că a încălca o regula e un detaliu care face diferența.

AVICII a avut privilegiul unui suport uriaș din partea comunității electronice : de la Tiësto, Roger Sanchez, Pete Tong, Laidback Luke, Dirty South, Axwell, Sebastian Ingrosso, Steve Angello, EDX, Eric Morillo, David Guetta, Joachim Garraud, Kaskade până la Chris Lake, Greg Cerrone și Pete Tong, toata lumea i-a inclus piesele în seturile de club ori de festival.

Apoi a venit acel moment, AVICII a ales să se retragă din muzică prin intermediul unei scrisori emoționante adresate fanilor săi. În 2017 a revenit odata cu lansarea unui nou EP,  “Avīci (01)” și a unui documentar, True Stories, a cărui premieră mondială a avut loc pe 26 octombrie. E o poveste de urmărit, pentru că e o poveste sinceră.

În mai 2018 Netflix a decis să retragă documentarul True Stories, pentru că în acel context, acest manifest personal este șocant. Materialul este disponibil, acum doar in câteva țări din lume.

  • Text: Camelia Chenciu