Confidenţialitate

3 angajați de la Lactate Brădet, infectați cu E-Coli gena verotoxină care provoacă SHU

Direcția de Sănătate Publică Argeș confirmă prezența bacteriei care provoacă apariția Sindromului Hemolitic Uremic la 3 dintre angajații societății Brădet și la un angajat de la firma care furniza laptele.

Din cele 19 probe luate pentru analiză de la muncitorii fabricii de lactate , în 7 cazuri coproculturile au fost pozitive la E-coli patogen, iar la 3 muncitori a fost depistat şi germenul care provoacă verotoxina.

Aceleași rezultate au ieșit pozitive și în cazul unui angajat al firmei care furniza laptele pentru Brădet.

Directorul DSP Argeș Sorina Honțaru a informat Prefectura și ministerul Sănătății legat de aceste rezultate.

Marius Badea, patronul firmei de lactate Brădet susține că a cerut suplimentar ca angajații săi să fie testați pentru E.Coli , dar că nu are deocamdată rezultatele de la Bucureşti. S-a interesat la DSP de unde i s-a spus că 70 % dintre oameni sunt purtători de E.Coli şi că nu există o lege care să impună efectuarea acestei analize. Angajaţilor săi nu li s-a dat să urmeze vreun tratament.

Începând din 29 ianuarie, au fost transferaţi la Spitalul ”Marie Curie” din Bucureşti 16 copii, majoritatea din Argeş, cu Sindrom Hemolitic Uremic sau cu suspiciuni de SHU. 3 dintre aceștia au murit ulterior în spital.

Pe 25 februarie, ministrul sănătății a anunțat că o tulpină de E.coli este cauza îmbolnăvirii bebelușilor  din judeţul Argeş. Nu a fost  însă identificată sursa contaminării, deși în anchetele efectuate de autorităţi a fost luată în calcul şi varianta ca brânza de la Lactate Brădet să fi provocat îmbolnăvirile.

Săptămâna trecută, Institutul Cantacuzino anunța însă că  tulpinile de E-coli de la copiii cu Sindrom Hemolitic-Uremic nu sunt identice cu cele găsite în brânza produsă la Brădet.