3.000 de noi amenzi pentru nerespectarea stării de urgență

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au depistat 3.055 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei, impusă prin actuala stare de urgență.

Valoarea sancţiunilor contravenţionale însumează 5.110.730 de lei.

Prin structurile abilitate ale Ministerului de Interne, au fost întocmite, până în prezent, 539 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, o faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Ordonața care a majorat amenzile pentru nerespectarea stării de urgență a fost declarată neconstituțională.

Cei sanționați se pot adresa instanțelor de pe raza localității de domiciliu.

”Oamenii trebuie să conteste în primul rând procesele verbale de contravenție prin plângere la instanță, în care să invoce: nelegalitate, netemeinicie, că nu a făcut așa, să ceară reducerea sancțiunii, să lege de decizia Curții Constituționale”, a declarat – pentru Europa FM – avocata Elenina Nicuț.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Termenul pentru plângerea contravențională este de 15 zile de la comunicarea procesului verbal, dar toate termenele de prescripție, de decădere ș.a.m.d., prin decretele legate de starea de urgență, au fost suspendate. Deci, până pe 2 iunie, să zic”, a adăugat aceasta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Avocata crede că cea mai simplă metodă de a nu sufoca instanțele cu procese de contestare a amenzilor este ca Executivul să pronunțe o amnistie.

”Guvernul, dacă s-ar gândi un pic și la rolul instanțelor judecătorești, care vor fi sufocate, efectiv, cu aceste sute de mii de plângeri, pe lângă probabil alte zeci de mii de contestații, concedieri… Guvernul ar trebui să vină să-și repare prostia. Cel mai la-ndemnână ar fi o amnistie fiscală. Este clar, că oricum, banii ăia nu-i recuperează. Sunt un venit virtual de recuperat”, ne-a mai spus Elenina Nicuț.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Exact ca şi în alte decizii luate de actuala Curte Constituțională în perioada lui Dragnea, şi decizia asta arată că actuala Curte Constituţională este de partea celor care încalcă legea, de partea celor care încalcă regulile, sancţionând pe toţi cetăţenii corecţi, care au respectat relgementările, care au respectat regulile care au fost impuse în perioada stării de urgenţă prin ordonanţe militare. Practic, prin această decizie, Guvernul, autorităţile – se poate spune – aproape sunt împiedicate să apere sănătatea şi viaţa românilor”, a afirmat premierul Ludovic Orban, miercuri seară, într-o conferinţă de presă.

“Este o decizie care mă şochează, care are un vădit caracter politic şi care se situează pe linia deciziilor care sunt luate în favoarea minorităţii extrem de redusă care încalcă legea şi nesocoteşte majoritatea zdrobitare a cetăţenilor români, peste 98%, care respectă legea şi s-a comportat în toată această perioadă responsabil și a contrbuit fiecare dintre ei la limitarea răspândirii virusului”, a mai declarat premierul.

”Vom căuta o cale legală care să permită autorităţior să lupte împotriva celor care nu respectă regulile şi îi pun în pericol pe ceilalţi cetăţeni”, a adăugat șeful executivului.

“Am atras atenția Guvernului în repetate rânduri cu privire la problemele de legalitate din ordonanțele militare. Dar au preferat să acționeze în forță, cu gândul doar la imagine și mai puțin la drepturile și libertățile fundamentale ale românilor! Între timp – 300 de mii de români au fost amendați! O lege care s-a aplicat discreționar și care a permis abuzurile. 200 de milioane e totuși cam mult! Nu poți să-ți bați joc de oameni pentru că tu n-ai fost în stare să faci o lege bună, care să definească clar contravenția și termenii de aplicare a sancțiunii”, a scris liderul PSD pe Facebook. “Acum, aceste greșeli trebuie corectate. Îndemn Guvernul să ia de îndată măsuri ca instanțele să nu fie blocate cu sute de mii de procese. Dacă nu vor fi în stare, vom găsi o soluție legislativă în Parlament. Este normal ca cei care nu au respectat regulile să fie aspru pedepsiți. Dar din cauza lor nu trebuie să sufere toată lumea! Și, în niciun caz, Guvernul nu trebuie să-și acopere găurile de la buget din banii oamenilor. Acesta nu este un plan economic!”, a adaugat Marcel Ciolacu.

Procurorul General al României se așteaptă la un val de contestări în instanțe a amenzilor primite pentru încălcarea ordonanțelor militare.

La Europa FM, Gabriela Scutea a spus că neplata unei amenzi nu mai poate fi motiv de cercetare penală.

Polițiștii au amendat peste 300.000 de persoane, iar valoarea amenzilor depășește 120 de milioane de euro.

Aplicate în timpul stării de urgență, instituită în contextul epidemiei de nou coronavirus, aceste sancțiuni contravenționale sunt printre cele mai mari din Uniunea Europeană, ca valoare și număr.

“Sancțiunile penale sunt separate de sancțiunile contravenționale. Practic, din anul 2002, amenda contravențională nu mai poate fi transformată în închisoare nici măcar contravențională. Sunt convinsă că primul aspect cu care sistemul judiciar se va confrunta, după încetarea stării de urgență și reluarea activității de judecată, va fi acest val, pe care îl consider enorm în evaluarea mea, de plângeri contra proceselor verbale de sancționare contravențională”, a explicat Gabriel Scutea.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS