Confidenţialitate

29 de milioane de doze de AstraZeneca, ascunse într-o fabrică din Italia | AUDIO

În fabrica situată la Anagni, o localitate de lângă Roma, sunt 29 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Informația a apărut în  cotidianul „La Stampa”. Jurnaliștii arată că „manevrele Astrazeneca” au fost descoperite în urma unei vizite a lui Thierry Breton, comisar european pentru piața internă.

Comisia Europeană i-a cerut premierului italian să verifice câteva loturi de vaccin din respectiva fabrică.

Premierul Mario Draghi l-a informat pe ministrul Sănătății, Roberto Speranza, care a trimis un control la sfârșitul săptămânii trecute.

Fabrica poate produce 5-6 milioane de doze de vaccin pe lună și a început producția în septembrie anul trecut. Potrivit surselor Uniunii, parte din aceste doze „este foarte probabil să fi fost trimisă în Regatul Unit”, dar procesul a fost întrerupt la 1 februarie, când a intrat în vigoare regulamentul Uniunii privind controlul exporturilor.

Cele 29 de milioane de doze de ser reprezintă o cantitate de vaccinuri pentru care Bruxelles și Londra sunt într-o luptă continuă.

Uniunea Europeană anunță că impune restricţii suplimentare privind exporturile de vaccinuri și reclamă că anumite ţări blochează transferul de vaccinuri către Uniune „fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale” cu unii producători.

Uniunea Europeană a exportat aproximativ zece milioane de doze anti-Covid în Marea Britanie în perioada 1 februarie – 15 martie, dar nu a primit nicio doză din vaccinurile produse de compania AstraZeneca pe teritoriul britanic.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Iorgu Ianuși