Confidenţialitate

27 de grupuri civice vor contesta, în instanță, decizia DIICOT de clasare a Dosarului 10 august | AUDIO

Mai multe grupuri civice condamnă decizia DIICOT de a clasa din Dosarul 10 august acea parte care se referă la acuzațiile aduse conducerii Jandarmieriei.

Decizia i-ar exonera pe ”comandanţii forţelor de ordine de răspunderea asupra unor fapte documentate în plângerile celor peste 700 de reclamanţi, fapte care nu aveau cum să se producă fără aportul direct” al acestora, spun reprezentanții a 27 de grupuri civice.

DIICOT susține, în ordonanța de clasare a Dosarului 10 august, că victimele colaterale ale violențelor din timpul protestului nu au fost chiar ‘’victime inocente’’. Ar fi dat dovadă de complicitate morală la cele întâmplate, pentru că manifestanții pașnici nu s-ar fi delimitat de cei violenți, ba chiar s-ar fi amuzat când unii protestatari aruncau cu sticle și pietre spre jandarmi.

Totuși, filmări făcute în timpul protestelor din 10 august și care acum sunt probe în dosar îi înfățișează pe unii protestatari cu mâinile ridicate când se apropie jandarmii, iar aceștia ripostează cu bastoanele.

Marian Rădună, vicepreședintele Geeks for Democracy și membru al grupului civic Rezistența a participat la protestele din 10 august. El a spus la Europa FM, că Jandarmeria a urmărit atunci doar să înăbușe protestul și nu a făcut diferența între protestatarii pașnici și cei violenți:

Au fost oameni care s-au infiltrat, nu negăm lucrul acesta, dar aruncau și plecau. Oamenii pașnici luau gaze în față de la jandarmi. Poziția Jandarmeriei a fost că încercau să evacueze piața, nicidecum să-i extragă pe cei violenți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

DIICOT invocă dispoziții ale Curții Europene a Drepturilor Omului pentru a justifica utilizarea forței de către jandarmi și precizează că gestionarea situației nu se putea face atunci decât prin citez ‘’mai stricta aplicare a legii’’ .

27 de grupuri civice caută acum soluții pentru a contesta în instanță decizia DIICOT de clasare a Dosarului 10 august.

DIICOT n-a făcut altceva decât «să-i spele» pe șefii Jandarmeriei și pe cei care au dat ordinul, pentru că Jandarmeria este instituției militarizată, oamenii ăia au primit ordin. Vom merge în instanță pentru a contesta decizia de clasare. În același timp, vrem să știm ce face Parchetul General cu acest dosar. Vinovații să plătească. Momentan, au plătit doar cetățenii pașnici. Au fost bătuți, gazați și umiliți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dosarul 10 august va fi preluat de Parchetul Militar. Vor fi în continuare cercetați anumiți jandarmi, care vor da socoteală, personal, la Parchet, pentru intervenția în forță la protestul de acum 2 ani.

Cele 27 de grupuri civice care condamnă decizia de clasare a Dosarului 10 august sunt: Geeks for Democracy, #REZISTENŢA, Reset, Forum Apulum, Corupţia Ucide, Umbrela Anticorupţie Cluj, Iniţiativa România (membru Contract România), #activAG Piteşti (membru Contract România), #Rezist Milano (membru Contract România), Braşovul Civic (membru Contract Romania), Ştafeta Steagului Uniunii Europene (membru Contract România), Aradul Civic (membru Contract România), Rezistenţa Budapesta, Diaspora Milano, Rezist Galaţi, Acţiunea Civică Galaţi, Rezist Dublin, Oradea Civică (membru Contract România), Canada Save Roşia, Rezistenţa Constanţa, Iniţiativa Timişoara (membru Contract România), Iniţiativa Oradea, VeDem Just – Voci pentru Democraţie şi Justiţie (membru Contract România), Voluntari în Europa, Pentru Galaţi – Comunitate Civică Locală, Platforma România 100 şi Vă vedem din Sibiu.

(Foto: Octav Drăgan)