Confidenţialitate

27 de ani mai târziu: Revoluția la Baia Mare

În Baia Mare evenimentele din 22 decembrie 1989 s-au desfăşurat în mod paşnic şi fără vărsare de sânge.

15.000 de oameni – muncitori, ingineri, tineri şi tehnicieni, de pe platformele industriale ale oraşului, cu toţii au ieşit, însă, în stradă, pentru a sărbători căderea comunismului.

Autobuzele care duceau muncitorii din schimbul doi au fost oprite de demonstranți, pentru ca oamenii să coboare și să se alăture mulțimii ce înainta spre centrul orașului.

Cei care au fost numiţi eroii orașului nu au murit în Baia Mare, ci în alte oraşe ale ţării. Pe lista eroilor de la Revoluţie, apar 6 morţi şi 9 răniţi.

Printre aceștia se află băimăreanul Victor Motica, cel care lucra ca pilot la Unitatea de Elicoptere din Sibiu.

În 23 decembrie, a fost trimis într-o misiune cu caracter strict secret, iar în elicopter a aflat că trebuie să-i ducă pe generalii Constantin Nuță și pe Velicu Mihalea de la Deva – la București.

Însă, la câteva minute de la decolare, elicopterul pilotat de acesta a fost doborât.

 

Foto: Felician Săteanu

Un alt băimărean, Dan Mițiți, a fost ucis în 22 decembrie 1989. Urma cursurile Școlii Superioare de Ofițeri din Sibiu. El a devenit prima victimă a Revoluţiei în Sibiu. Uciderea lui a declanșat masacrul dintre armată, pe de o parte, și Miliție – Securitate, de cealaltă parte.

Un alt băimărean, Pavel Pricop, a fost ucis în stradă în Bucureşti. El făcea parte dintr-o unitate de soldați, în garda republicană şi abia învățaseră să țină arma în mână.

În Municipiul Baia Mare, 10 persoane deţin certificate de revoluţionar sau participanţi la evenimentele din decembrie 1989. Aceştia făceau parte din grupul celor 32 de sportivi şi luptători care au ocupat sediul Securităţii şi Miliţiei din 22 decembrie până pe 5 ianuarie, unul dintre aceştia fiind Adiel Florian, care a devenit apoi preşedintele Asociaţiei 22 Decembrie.

Totuşi pe marginea Revoluţiei apar şi controverse. Mulți susțin că s-a făcut un abuz în acordarea certificatelor de revoluţionari și că singurii care meritau acele titluri şi beneficiile aferente, sunt victimele rănite şi urmaşii morţilor în evenimentele din Decembrie 1989.

Interviu Adiel Florian, preşedintele Asociaţiei 22 Decembrie: