Confidenţialitate

26 de ani de la moartea cântăreţei Ioana Radu – VIDEO

Ioana Radu, pe numele ei real Eugenia (Jana) Braia s-a născut pe 17 februarie 1917, în Bucureşti. Supranumită „Regina Romanţelor”, Ioana Radu a fost o cântăreaţă de muzică populară şi romanţe.

Ioana Radu s-a născut în Bucureşti, însă a copilărit în Craiova , unde era stabilită familia artistei. De la lăutarii cârciumei tatălui său, Constantin Braia, a cules și a învățat primele cântece populare și lăutărești.

În 1936 s-a stabilit la Bucureşti, iar debutul său la radio a avut loc la 30 aprilie 1939, într-un program de muzică uşoară cu sora sa, Mia Braia şi Petre Alexandru (soţul Miei Braia).

Melodiile pe care le-a interpretat au fost „Pădure și iar pădure”, „De cine dorul se leagă” și „Dorule”.

Debutul radiofonic cu pseudonimul Ioana Radu, ales de Ion Filionescu, s-a desfășurat în 29 octombrie 1939, în cadrul căruia a prezentat o varietate de melodii populare printre care „Dorule și-o boală grea”, „Când o fi la moartea mea” şi „Am iubit și-am să iubesc”, în acompaniamentul orchestrei Vasile Julea.

În 1947, Ioana Radu a cântat împreună cu Maria Tănase, Rodica Bujor, Ion Luican, Petre Gusti și Nicu Stoenescu, la sărbătorirea a 40 de ani de carieră a compozitorului Grigoraș Dinicu, la Ateneul Român.

Artista a fost distinsă cu numeroase premii printre care titlul de Artist al poporului (1964) şi medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a, pentru bogata sa activitate de solistă de muzică populară și romanțe.

În 1961, Ioana Radu suferă un accident de maşină, în urma căruia a fost grav rănită la picioare, rămânând cu sechele pe viaţă. „Regina Romanţelor” se stinge din viață pe 19 septembrie 1990, fiind înmormântată în cimitirul Bellu din Bucureşti.