26 de ani de la moartea cântăreţei Ioana Radu – VIDEO

Ioana Radu, pe numele ei real Eugenia (Jana) Braia s-a născut pe 17 februarie 1917, în Bucureşti. Supranumită „Regina Romanţelor”, Ioana Radu a fost o cântăreaţă de muzică populară şi romanţe.

Ioana Radu s-a născut în Bucureşti, însă a copilărit în Craiova , unde era stabilită familia artistei. De la lăutarii cârciumei tatălui său, Constantin Braia, a cules și a învățat primele cântece populare și lăutărești.

În 1936 s-a stabilit la Bucureşti, iar debutul său la radio a avut loc la 30 aprilie 1939, într-un program de muzică uşoară cu sora sa, Mia Braia şi Petre Alexandru (soţul Miei Braia).

Melodiile pe care le-a interpretat au fost „Pădure și iar pădure”, „De cine dorul se leagă” și „Dorule”.

Debutul radiofonic cu pseudonimul Ioana Radu, ales de Ion Filionescu, s-a desfășurat în 29 octombrie 1939, în cadrul căruia a prezentat o varietate de melodii populare printre care „Dorule și-o boală grea”, „Când o fi la moartea mea” şi „Am iubit și-am să iubesc”, în acompaniamentul orchestrei Vasile Julea.

În 1947, Ioana Radu a cântat împreună cu Maria Tănase, Rodica Bujor, Ion Luican, Petre Gusti și Nicu Stoenescu, la sărbătorirea a 40 de ani de carieră a compozitorului Grigoraș Dinicu, la Ateneul Român.

Artista a fost distinsă cu numeroase premii printre care titlul de Artist al poporului (1964) şi medalia Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a, pentru bogata sa activitate de solistă de muzică populară și romanțe.

În 1961, Ioana Radu suferă un accident de maşină, în urma căruia a fost grav rănită la picioare, rămânând cu sechele pe viaţă. „Regina Romanţelor” se stinge din viață pe 19 septembrie 1990, fiind înmormântată în cimitirul Bellu din Bucureşti.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS