Confidenţialitate

25 de curiozități despre Crăciun și perioada sărbătorilor de iarnă

Crăciunul, acea perioadă din an în care toți suntem puțin mai liniștiți, mulțumită magiei sărbătorilor de iarnă. Deși situația epidemiologică dă bătăi de cap tuturor țărilor, iar România este și ea în gardă în ceea ce privește pandemia de coronavirus, Europa FM își propune să aducă puțină culoare în viețile noastre, măcar câteva minute, cât vei citi următorul articol – 25 de lucruri pe care nu le știai despre perioada Crăciunului și elementele strâns legate de această sărbătoare.

1 – Moș Crăciun are propriul său cod poștal

Sursa foto: Unsplash / Julian Hochgesang

Da, și este chiar H0H 0H0. De fapt, acesta este codul poștal pe care Poșta din Canada i l-a atribuit lui Moș Crăciun.

Totul a pornit de la mâhnirea copiiilor din Canada care îi scriau Moșului, dar acesta nu răspundea niciodată. Așadar, Poșta Canada a atribuit un cod poștal pentru toate scrisorile trimise de copii către Moș Crăciun. Există un serviciu special cu poștași angajați care și răspund copiilor la scrisori.

Pentru ca magia Crăciunul să nu se piardă niciodată.

2 – Poți să-l urmărești pe Moș Crăciun când livrează cadouri

Sursa foto: NORAD

Da, poți să vezi unde se află Moș Crăciun în timp real chiar aici: Este un website creat special pentru asta.

3 – Adresa 11344 Edbrooke din Polar Express există și în realitate

Sursa foto: Facebook / The Polar Express

Dacă nu ai văzut până acum filmul Polar Express, primește-l ca pe recomandarea noastră de Crăciun. Pe lângă faptul că scenariul este o poveste frumoasă despre devenire și evoluție, mesajele presărate și scenele emoționante ne determină să ne analizăm puțin și să ne dăm seama ce am putea îmbunătăți în noi.

Dar dincolo de mesaje și despre momentul introspecției, în film este menționată adresa 11344 Edbrooke – locul în care stă Billy – The Lonely Boy sau Billy – Copilul Singuratic. În realitate, 11344 Edbrooke există și este adresa la care locuia în copilărie regizorul filmului, Robert Zemeckis.

4 – Silent Night, melodia pe care o fredonăm cu toții de Crăciun, compusă de nevoie

Sursa foto: Unsplash / Thomas Galler

Silent Night este o melodie pe care o fredonăm încă din copilărie și o asociem cu seara de Crăciun.

În realitate, melodia Silent Night nu a existat până când… nu a fost nevoie de ea. În ajunul Crăciunului, Joseph Mohr – cel care a scris textul colindei – a dat o fugă până în biserica în care a doua zi avea să se sărbătorească Crăciunul.

După câteva verificări, acesta a observat că orga principală a bisericii a fost roasă de șoareci. Mohr și-a dat seama că ceremonia care avea loc a doua zi nu mai putea fi posibilă fără orgă. Așa că l-a rugat pe Franz Xaver Gruber să compună rapid o melodie de chitară pentru textul Silent Night.

Așa a apărut cel mai cunoscut colind din lume.

5 – Rudolph, renul cu nasul roșu, nu a fost renul lui Moș Crăciun încă de la început

Sursa foto: Pixabay

Deși atunci când spunem Rudolph ne gândim automat la renul lui Moș Crăciun, acesta a fost preluat pe parcurs ca personaj în povestea Moșului. Rudolph a apărut pentru prima oară în 1939, atunci când compania Montgomery Ward și-a rugat copywriterii să scrie o poveste de Crăciun pentru copii care să poată fi folosită într-o strategie de marketing.

6 – Târgul de Crăciun de la Nürnberg, Germania – unul dintre cele mai vechi târguri de Crăciun

Sursa foto: Twitter / WAVEJourney.com / 2019

Deși anul acesta ne confruntăm cu pandemia de coronavirus, iar astfel de evenimente au loc cu restricții pe care trebuie să le respectăm pentru a avea grijă de noi și de semenii noștri, ce poate fi mai frumos decât să ne întoarcem puțin în timp pentru a vedea care este unul dintre cele mai vechi târguri de Crăciun.

Este vorba despre Târgul de Crăciun de la Nürnberg, care datează din anii 1600. Dovada poate fi descoperită chiar la Muzeul Național German, acolo unde se află o micuță cutie pe care este inscripționat următorul mesaj: „Sent to Regina Susanna Harßdörfferin by Miss Susanna Eleonora Erbsin (or Elbsin) on the occasion of the Christmas Market of 1628”, adică „Trimis către Regina Susanna Harßdörfferin, din partea Domnișoarei Susanna Eleonora Erbsin, cu ocazia Târgului de Crăciun din 1628”.

7 – Brazii de Crăciun artificiali au fost construiți odinioară din pene de gâscă

Sursa foto: Unsplash / Toni Cuenca

Dacă acum brazii artificiali de Crăciun sunt din plastic și imită foarte bine brazii naturali, în trecut brazii artificiali erau confecționați chiar și din pene de gâscă.

Primii brazi de Crăciun confecționați din pene de gâscă au fost expuși în Germania în 1865.

8 – Jingle Bells a fost prima melodie căreia astronauții i-au dat play în spațiu

Sursa foto: Unsplash / Danielle Mah

Prima melodie care s-a auzit vreodată în spațiu a fost chiar Jingle Bells. Echipajul NASA Gemini 6A a făcut istorie când a dat play melodiei. Totul se întâmpla pe 16 decembrie 1965.

Astfel, Jingle Bells a intrat în Cartea Recordurilor cu titlul de „Primul cântec are s-a auzit vreodată în spațiu”.

9 – În trecut, beteala era confecționată din argint

Sursa foto: Unsplash / Rinck Content Studio

Încă de la începutul lunii decembrie, vedem peste tot decorațiuni de Crăciun. Globulețe, beteală, luminițe, totul compus într-o atmosferă festivă care să ne inducă starea de sărbători de iarnă.

Dar știai că în trecut beteala era confecționată chiar și din argint?

Uite că beteala este tot o idee care vine din Nürnberg, Germania, chiar din 1610. Și pentru că argintul era destul de scump, beteala în bradul de Crăciun la vremea respectivă era și un semn de bogăție.

10 – Cea mai mică felicitare de Crăciun din lume

Sursa foto: BBC / Grafic realizat de Unversitatea din Glasgow pentru a arăta cât de mică este felicitarea

Cercetătorii de la Glasgow au creat o felicitare de Crăciun despre care cred că este cea mai mică din lume. Aceasta a fost confecționată de specialiștii în nanotehnologie de la Universitatea din Glasgow și este atât de mică încât ar putea să încapă pe suprafața unui timbru cam de 8,276 de ori

11 – Imaginea reprezentativă pentru Crăciun – Moș Crăciun în sanie, tras de reni pe cer – Cum a apărut?

Sursa foto: Pixabay

Atunci când ne gândim la Crăciun, pe lângă bradul lângă care sunt așezate cadourile și liniștea care-l înconjoară, ne apare în minte și imaginea cu care am crescut poate fiecare dintre noi: Moș Crăciun care stă într-o sanie roșie, cu un sac mare și plin de cadouri lângă el, zburând pe cer în timp ce sania este trasă de renii cei frumoși.

Cum a apărut imaginea?

Ei bine, Washington Irving este cel care și-a imaginat-o și apoi a materializat-o. Washington Irving a fost un scriitor american de proză umoristică, de mare succes în perioada în care a trăit: 3 aprilie 1783 – 28 noiembrie 1859.

12 – Ce înseamnă X-ul din prescurtarea urării Merry Christmas, Merry X-Mas

Sursa foto: Pixabay

Știm că mulți utilizează prescurtarea Merry X-Mas atunci când vor să ureze Crăciun Fericit, dar știm de ce folosim X-ul din această urare prescurtată?

Semnificația grecească a X-ului este chiar „Christ”, adică Hristos.

13 – Primul timbru cu motiv de Crăciun, lansat de SUA în 1962

Sursa foto: postage stamp

Statele Unite ale Americii au lansat în 1962 primul timbru cu motiv de Crăciun. Acesta este colorat în verde și roșu și are pe el o coroniță de Crăciun și o lumânare.

14 – Prima instalație electrică a fost confecționată în 1882

Sursa foto: Unsplash / Max Bender

Până în secolul XX, brazii de Crăciun erau luminați foarte simplu cu ajutorul lumânărilor. Totuși, deși oamenii înțelegeau foarte bine că este o decorațiune frumoasă, aceștia conștientizează și că este una destul de periculoasă.

În 1882, partenerul lui Thomas Edison, Edward H. Johnson, a creat prima instalație electrică de pus în bradul de Crăciun. Costurile pentru această ghirlandă de lumini au fost atât de mari încât oamenii de rând nu-și permiteau să o cumpere. Au trecut zeci de ani până când acest ornament a putut fi cumpărat de toată lumea.

15 – Primele decorațiuni pentru bradul de Crăciun

Sursa foto: Max Bender

Dacă acum mergem la cumpărături în fiecare an și poate că schimbăm designul bradului de Crăciun în funcție de noile tendințe, în trecut nu exista acest lucru.

Cu mulți, mulți ani în urmă, nu existau decorațiunile pe care le avem noi azi în brad, ci fructe, nuci, dulciuri sau chiar jucării pe care oamenii le aveau în casă.

16 – De unde vine termenul „Advent” și ce înseamnă

Sursa foto: Unsplash / Elena Mozhvilo

Advent este perioada de dinainte de Crăciun – începe pe 30 noiembrie și se termină în duminica de dinainte de ziua de Crăciun (25 decembrie).

Cuvântul „Advent” provine de la termenul în limba latină „adventus” și înseamnă „sosire”.

În prezent, termenul „advent” este folosit foarte des în strategiile de marketing ale diverselor industrii care pregătesc produse speciale de Crăciun, mai ales în cel mai cunoscut produs care parcă marchează ideea de cadou și de final de an: Advent Calendar.

Poți găsi produse de tip Advent Calendar în industria producătoare de dulciuri, în industria beauty și nu numai. Chiar și Europa FM a citit povești de Crăciun dintr-un Advent Calendar de la editura Litera.

17 – De unde vine tradiția de a oferi cadouri de Crăciun

Sursa foto: Unsplash / Sandra Seitamaa

Tradiția cadourilor de Crăciun își are bazele în Biblie. Cu toții știm momentul nașterii lui Iisus Hristos, atunci când cei trei magi au adus daruri pentru a celebra evenimentul.

Mai mult, tradiția cadourilor de Crăciun provine și de la perioada în care romanii sărbătoreau Saturnalia – aceștia trebuiau să aducă ofrande zeilor.

18 – Culorile Crăciunului nu au fost întotdeauna roșu și alb

Sursa foto: Unsplash / Tim Mossholder

Moș Crăciun se îmbrăca în albastru, verde și alb cu mult, mult timp în urmă. Odată cu Moș Crăciun gândit de Coca-Cola, acesta a început să fie îmbrăcat în roșu și alb.

19 – Bunătățile pe care le lăsăm lui Moș Crăciun sub brad în schimbul cadourilor

Sursa foto: Unsplash / Anne-Sophie Benoit

Dacă și tu lași o farfurie cu prăjituri sau biscuiți și un pahar cu lapte în schimbul cadourilor de Crăciun, ar trebui să știi că această tradiție vine de la olandezi.

Olandezii fac acest lucru pe 6 decembrie, de Moș Nicolae, dar mai toată lumea a extins tradiția până la Moș Crăciun.

20 – Bradul de Crăciun a apărut odată cu Prințul Albert

Sursa foto: Unsplash / Sapan Patel

Poate că nici nu am fi avut brad de Crăciun acum dacă Prințul Albert al Germaniei nu-i oferea soției sale un astfel de cadou. Aceștia au fost pictați pentru ediția Illustrated London News din 1848, iar ideea de a împodobi brad de Crăciun s-a răspândit rapid în toată lumea.

21 – Cum a apărut tradiția mersului la colindat

Sursa foto: Unsplash / David Beale

Crăciun, miros de cozonac, liniște și mersul cu colindul. Deși acum nu mai sunt atât de mulți colindători ca în urmă cu ceva ani, totuși tradiția colindului persistă.

Dar te-ai întrebat vreodată de unde vine ea? Ei bine, englezii obișnuiau să meargă în vecini cu mâncare și băutură pentru a-și ura toate cele bune pentru noul an. În timp, această activitate numită „mărșăluit” s-a transformat în colindat.

În secolul XII, colindele erau de fapt cântări liturgice pe care englezii le cântau oamenilor, mergând din casă în casă, pentru a le ura noroc și sănătate. Oamenii care le deschideau ușa trebuiau să le ofere colindătorilor daruri în schimbul urărilor.

Tradiția englezească nu avea legătură cu Crăciunul, ci cu a împărtăși emoție și bucurie semenilor, pe tot parcursul anului.

22 – Islanda: Oamenii oferă cărți de Crăciun și petrec seara citind

Sursa foto: Unsplash / Drew Coffman

În Islanda, de Crăciun, oamenii își fac cadou unii altora cărți, iar apoi petrec toată seara de Crăciun citindu-le.

23 – A Christmas Carol, de Charles Dickens, a fost scrisă în…

Sursa foto: Pixabay

Doar 6 săptămâni. Dacă unele cărți sau povestioare necesită ceva mai mult timp de scriere, A Christmas Carol a avut nevoie de doar 6 săptămâni.

În acest scurt timp, Dickens a construit o poveste care marchează sărbătoarea de Crăciun și ce înseamnă aceasta cu adevărat: a dărui fără să aștepți ceva la schimb, a umple sufletele cu căldură și dragoste.

24 – Melodia Jingle Bells nu a fost destinată Crăciunului

Sursa foto: Unsplash / Lex Melony

Nu există Crăciun fără Jingle Bells și fredonăm această melodie încă de la începutul lunii decembrie. Dar știm, oare, adevărul despre ea?

Se pare că, „imnul” lunii cadourilor a fost scris inițial pentru a sărbători Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day).

James Pierpont, cel care a scris cântecul, nu cred că s-a gândit vreodată că melodia aceasta se va transforma în hitul oricărei luni de decembrie.

25 – Moș Crăciun ar fi fost de fapt Moș Nicolae

Sursa foto: Unsplash / krakenimages

Deși acum avem parte de amândoi, și de Moș Crăciun, dar și de Moș Nicolae, în trecut exista doar Sfântul Nicolae. Acesta era un episcop bogat din Turcia care îi ajuta adesea pe cei sărmani.

Legenda Sfântului Nicolae a fost repede răspândită odată cu moartea sa, ajungând și la nemți. Sfântul Nicolae pentru nemți însemna Sint Nicolaas, însă numele era destul de lung, așa că oamenii au ajuns la forma mai scurtă: Sinter Klaas. Nu a mai trecut mult până ce Sinter Klaas s-a transformat în Santa Claus.

Sursa foto principală: Unsplash / Tyler Delgado

Autor: Carmen Zanfir