Confidenţialitate

Prima pagină | 18 ianuarie 2018

Sub titlul guvernul Vasilica Viorica Dăncilă, Adevărul scrie că şeful statului merge iar pe mâna PSD. Klaus Iohannis a uitat că, în octombrie, îi ameninţa pe social-democraţi că e posibil să nu le mai desemneze un al treilea premier dacă-l dau jos pe Mihai Tudose, dar a ales să le mai dea “o şansă”. Deşi în discursul său a arătat că a luat în calcul nu doar opţiunile politicienilor, ci şi opinia societăţii, exprimată inclusiv pe reţelele de socializare, liderul de la Cotroceni a făcut desemnarea fără să schiţeze nici cel mai vag gest de rezistenţă.

Premier în premieră, titrează Jurnalul Naţional. În vârstă de 54 de ani, Viorica Dăncilă este cea dintâi femeie prim-ministru din istoria României. Termenul limită pentru instalarea noii echipe de la Palatul Victoria este 1 februarie. Noul șef al executivului s-a dovedit un soldat și sponsor al partidului, oferind într-un an PSD-ului mai mulți bani decât a câștigat.

Despre ciorna cu miniştri a noului premier scrie România Liberă. Ecaterina Andronescu ar fi obţinut sprijinul lui Liviu Dragnea pentru a reveni la Ministerul Educaţiei, iar la Sănătate, actualul ministru, Florian Bodog, ar urma sa fie înlocuit de Rodica Nassar. Liviu Dragnea ar putea renunţa şi la ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, în timp ce plecările miniştrilor care l-au susţinut pe Mihai Tudose, anume Felix Stroe şi Marius Nica sunt deja certitudini.

Ziarul Financiar consemnează că avem al treilea premier desemnat de după alegerile din 2016, de când PSD şi-a devorat propriile guverne – cabinetele conduse de Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose. Viorica Dăncilă poate spera la un mandat ceva mai lung, având de partea ei loialitatea faţă de liderul Liviu Dragnea, dar şi experienţa altora în ceea ce priveşte soarta care îi paşte pe cei care intră în conflict cu ranchiunosul şef al PSD. Preşedintele Klaus Iohannis şi-a justificat alegerea având în vedere că PSD are, alături de ALDE, o majoritate în Parlament.

Gazeta Sporturilor scrie despre o criză profundă la Real Madrid. Echipa din capitala Spaniei ar dori să scape de atacantul portughez Cristiano Ronaldo, căruia nu îi prelungeşte actualul contract, fiind dispusă să îl vândă pentru cel puţin 100 de milioane de euro.