Confidenţialitate

24 mai, ziua internaţională a diademelor

Celebrată la 24 mai, Ziua internaţională a diademelor (#InternationalTiaraDay) este o zi în care toată lumea poate purta o diademă şi are ocazia de a se simţi ca un membru al familiei regale. Este, de asemenea, “o zi în care toate femeile îşi îmbrăţişează şi îşi sărbătoresc puterile de lider”, potrivit Agerpres.

Sărbătoarea a fost iniţiată de autoarea americană Barbara Bellissimo pentru a însoţi programul ei de autoperfecţionare, Seasons of Success. A fost lansată în 2005, ca eveniment unic. În 2008, Lynanne White, de la magazinul American Rose Bridal din Poulsbo, Washington, a obţinut permisiunea lui Bellissimo de a adopta permanent această sărbătoare. White şi-a dat seama că are loc de ziua de naştere a reginei Victoria şi a decis să o menţină la această dată.

O diademă este o coroană ornamentală, cu bijuterii, adesea confecţionată dintr-un metal preţios. Diademele sunt purtate de obicei de femei, adesea la ocazii oficiale. Sunt purtate în mod obişnuit de membri ai familiilor regale precum şi de unele persoane mondene.

Tiarele realizate din metale mai puţin preţioase sau din plastic sunt cunoscute ca bijuterii fantezie şi sunt purtate la ceremonii de bun venit acasă, baluri, petreceri de majorat sau alte aniversări şi la nunţi. Câştigătoarele concursurilor de frumuseţe sunt uneori încoronate cu diademe. De asemenea, le poartă fetele care se îmbracă în prinţese Disney.

Se numeau tiare şi coifurile care erau purtate de regii persani. În antichitate, atât bărbaţii, cât şi femeile purtau ornamente pe cap asemănătoare cu tiarele, pentru a-şi arăta statutul înalt. De exemplu, grecii şi romanii antici purtau ornamente de cap în formă de coroană. Pe măsură ce Imperiul Roman a intrat în declin şi creştinismul s-a răspândit, diademele au devenit mai puţin răspândite. A existat o renaştere a diademelor la sfârşitul secolului al XVIII-lea, dar acestea erau purtate aproape exclusiv de femei. Napoleon i-a dăruit soţiei sale Josephine de Beauharnais diademe, ceea ce a contribuit la popularizarea lor.

Regina Elisabeta a II-a are probabil cea mai mare şi mai valoroasă colecţie de diademe din lume. Ea le-a purtat la multe ocazii de stat şi a moştenit multe dintre ele de la alte regine. Diferite regine, prinţese şi împărătese poartă diademe – diademele sunt cunoscute în special pentru că sunt purtate de membrii familiilor regale din Suedia, Danemarca, Ţările de Jos şi Spania. Vedetele lumii mondene au început să le poarte în epoca victoriană.