Confidenţialitate

23 august, ziua europeană a victimelor regimurilor totalitare

În întreaga lume, ziua de 23 august este marcată ca ziua europeană a victimelor regimurilor totalitare.

Pe 23 august 1939 a fost semnat acordul dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică care a deschis calea către tragedia celui de-al Doilea Război Mondial și a consecințelor acestuia – lagărele de concentrare, gulagurile, Holocaustul, crematoriile și lagărele de muncă, iar apoi către anii lungi ai războiului rece și pentru multe societăți ale Europei Centrale și de Est – către o și mai mare înrobire.

Cu ocazia aniversării semnării pactului Ribbentrop-Molotov, Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate reamintește evenimente din 23 august.

Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare a fost proclamată de către Parlamentul European la 23 septembrie 2008.

Scopul ei este comemorarea victimelor deportărilor în masă și a exterminărilor, cât și consolidarea democrației și întărirea păcii și a stabilității în Europa.

Festivitățile comemorative ale acestei zile au fost organizate pentru prima dată în anul 2011 la Varșovia.

Atunci a fost semnată “Declarația de la Varșovia”, a cărei semnatari au atras atenția asupra necesității păstrării vii în memoria Europenilor a consecințelor acțiunilor criminale ale regimurilor totalitare și au chemat Uniunea Europeană să cerceteze și să strângă documente legate de aceste crime. În următorii ani festivitățile cu participarea miniștrilor de justiție din țările comunitare au avut loc în Ungaria, Lituania și Letonia.

Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare a fost proclamată de către Parlamentul European la 23 septembrie 2008