220 de eleve din Nigeria au fost rapite de grupul islamist Boko Haram

Poliţia nigeriană oferă 215.000 de euro celor care pot da informaţii.

Fetele au fost răpite de la liceu, la 14 aprilie. Câteva zeci dintre ele au reuşit să fugă, dar celelalte sunt încă în mâinile insurgenţilor.

Pâna şi preşedintele Statelor Unite s-a declarat revoltat de situaţia din Nigeria. Dupa ce liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, a ameninţat într-o înregistrare video că le va ‘vinde’ pe fete ca sclave şi le va ‘căsători’ cu forţa, Barack Obama a anunţat că o echipă de experţi americani a fost trimisă deja la faţa locului pentru a ajuta autorităţile nigeriene să găsească tinerele.

Răpirea în masă ar putea fi evenimentul care să duca la mobilizarea întregii comunităţi internaţionale pentru a destructura organizaţia vinovată de crime înspăimântătoare. Departamentul de Stat american are informaţii potrivit cărora adolescentele ar fi fost duse în ţări vecine. Şi oficiali nigerieni au susţinut că fetele ar fi fost vândute ca soţii unor combatanţi islamişti din Camerun şi Ciad, informaţie dezminţita însă de autorităţile din cele două ţări.

Gruparea Boko Haram, care înseamnă in dialect nigerian ‘Educaţia occidentală este un păcat’ , a comis in ultimii 5 ani numeroase atacuri în şcoli, licee şi universităţi, soldate cu mii de morţi. Extremiştii revendică înfiinţarea unui stat islamic în nordul Nigeriei.